Novo lice Perivoja svetog Ante na Poljudu

Radostan je događaj za brojne štovatelje sv. Ante da je Perivoj ispred franjevačke crkve na Poljudu priveden sretnom kraju. Ovom značajnom i velikom zahvatu pristupilo se s osjetljivošću za povijesni okoliš poljudskog samostanskoga sklopa, o čemu smo u više navrata izmijenili mišljenje i usmeno se suglasili s najodgovornijima u Zavodu za zaštitu spomenika kulture (Split). Pri tome su fratri na Poljudu, potaknuti i podržani štovateljima sv. Ante, željeli stvoriti izgled dostojan našeg Svetišta, poput drugih svetišta kod nas i u svijetu. Htjeli su ovom Svetištu podariti umjetničke znakove-simbole koji će vjernike poticati na suživljavanje s dragim svecem, od djece, prvopričesnika i krizmanika, do ovdje vjenčanih sa svatovima, i drugih vjernika.

Uvjereni smo da će svi s užitkom motriti malog Isusa u naručju sv. Ante, Isusa koji je na našem novom kipu – prema jednom duhovnom doživljaju sv. Ante – rođeniz Knjige (Svetog pisma), Isusa koji je bio središte duhovnosti sv. Ante i koji vazda ostaje središte svih prijatelja i štovatelja sv. Ante. Doživljaj udivljenja pružat će i dojmljivi podni mozaik u kaljenom staklu (podni mozaik u središtu Perivoja), uprizoren u ovaj naš poljudski okoliš uz more, mozaik na kojemu sv. Ante propovijeda ribama (u jednoj prilici kad ljudi nisu marili za Božju riječ…). Doista, novo lice Perivoja, dostojno Svetišta svetog Ante na Poljudu.

Zahvala graditeljima i darovateljima

Zahvala za sav ovaj obnovljeni Perivoj   ide u prvom redu   fratrima   iz   samostanske   zajednice,   koji   su idejni pokretači ovog značajnog projekta, potom ing. arhitektu Florijanu Škunci iz Zagreba (nacrt Perivoja), akademskom kiparu fra Joakimu – Jaki Gregovu iz Hvara (četiri brončana reljefa iz života sv. Ante, u apsidi), akademskom kiparu i članu HAZU Kazimiru Hrasti iz Splita (kip sv. Ante s malim Isusom na Knjizi-Svetom pismu), akademskom slikaru Jeronimu Tišljaru iz Zagreba (mozaik ‘Sveti Ante propovijeda ribama’, u kaljenom staklu). Ista zahvalnost ide i bračkom meštru od kamena Ivici Stipičiću (Gornji Humac, otok Brač), izvođaču radova, s vrijednim suradnicima, Nikom Malenicom i drugima.

Iskrena zahvala ide i svima koji su svojim financijskim i drugim materijalnim doprinosima pomogli ovaj projekt, na osobit način gospodinu Peri Martinoviću, nekoć učeniku u klasičnoj gimnaziji na Poljudu, sada uspješnom poslovnom čovjeku u Beču, potom Provincijalatu franjevaca u Zadru, samostanu Male braće u Dubrovniku, Županiji Splitsko-Dalmatinskoj, ali i svim drugim brojnim darovateljima, sve do malih darova ‘siromašnih udovica’, prema Isusovoj riječi iz Evanđelja,   ili siromašnih radnika s malom plaćom. Tako je završen prvi dio Svetišta, Perivoj, ali slijedi drugi, onaj za Križni put oko maslinika i za prostor novog oltara sa spomeničkim Raspelom na čelnom prostoru maslinika. Zato, dragi štovatelji sv. Ante, iz svoga srca, prema svojim mogućnostima, i dalje možete dati svoje priloge, bilo na ruke u našem župnom uredu ili na račun: Franjevački samostan Uznesenja Marijina, Poljudsko šetalište 2 – Split HR SPLITSKA BANKA – IBAN: HR40   2330003 – 1100040578

Molitva svetom Anti

Divni sveti Ante, učio si nas da Bogu dajemo sav svoj život, jer u Bogu imamo i sebe, i sve svoje bližnje, i ljude cijelog svijeta, i čitav stvoreni svijet. Gorljivo si nas poticao da ljubimo Boga svim svojim bićem, a ne samo jednim svojim dijelom, jer je Bog jedino čovjekovo dobro. S jasnoćom si naučavao da Bog nema dijelova, da je sav posvuda, na poseban način u čovjekovoj duši. S ljubavlju si nam pokazivao Isusa Krista, našega Spasitelja. Ljubljeni sveče, snagom Duha Svetoga, iz takve Božje blizine svima si pritjecao u pomoć u nevoljama, tješio u žalostima, izbavljao iz tjeskoba. Vjerujemo da ćemo tvojim zagovorom biti uslišani i u nakani koju ti sada s vjerom iznosimo (…). Neka tako bude. Amen.