Najava: Blaženi Jakov Zadranin opet u svom gradu

Jakov Zadranin (oko 1400. – 1496.) prvi će put kao blaženik, u nedjelju 5. svibnja, proći ulicama svoga grada. Franjevci Bitetta doći će u subotu 4. svibnja u Zadar s moćima blaženika, onim istima s kojima svake godine svečano čine tradicionalnu procesiju u svom gradu.

Poslije mise, koju će u crkvi sv. Frane u nedjelju 5. svibnja u 16 sati predvoditi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, procesija će s moćima blaženika ići: Trgom sv. Frane, Ulicom Zadarskog mira 1358., Ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, Ulicom obitelji Stratico, Trgom Petra Zoranića, Poljanom Šime Budinića, Ulicom Elizabete Kotromanić i Širokom ulicom do Katedrale. 

U procesiji će biti nošen i Zadarski procesijski križ koji je, nakon što je ukraden i gotovo 50 godina izbivao iz Zadra, iz Italije prošle godine vraćen franjevcima.  Križ je franjevcima darovala kraljica Elizabeta Kotromanić u prigodi potpisivanja Zadarskog mira, 18. veljače 1358. u sakristiji franjevačke crkve.

Taj mir trajao je 50 godina, pa je križ u funkciji njegova obilježavanja svake godine u procesiji nošen zadarskim ulicama, sve dok 1409. Zadar nije opet potpao pod Veneciju, pa su Mlečani takvu procesiju zabranili. Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u toj procesiji. 

Ovogodišnja procesija zaustavit će kratko, uz molitvenu stanku, na Bedemima zadarskih pobuna u blizini crkve sv. Marije u Luci, u kojoj je Jakov kršten. U procesiji će biti nošeni i stari barjaci Samostana sv. Frane, a više udruga sudjelovat će u procesiji sa svojim barjacima, kao i članovi folklornih društava i pojedinci u narodnim nošnjama.