Nacionalni susret redovnica, redovnika i Bogu posvećenih osoba u Mariji Bistrici

dsc_2620_2naslo__velika

Nacionalni susret redovnika, redovnica, Bogu posvećenih laika i laika povezanih s redovničkim zajednicama preko svjetovnih redova i bratstava u povodu proslave Godine posvećenog života održan je u subotu 14. ožujka u svetištu Majke Božje Bistričke. Organizatori susreta s geslom “Ja izabrah vas” (Iv 15,16) bili su Hrvatska biskupska konferencija i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica. Susret je okupio oko 1000 posvećenih osoba i još toliko drugih vjernika.
Neposredno prije mise održan je jednosatni program, prigoda za upoznavanje raznih družbi i to prvenstveno kroz riječi njihovih članova i članica koji su rado posvjedočili što ih je privuklo u redovništvo, odnosno zašto su se odlučili za određenu karizmu. Sugovornici Tanje Popec bili su članovi i članice velikih družbi poput Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka, kontemplativnih poput klarisa, kao i onih koji po svojoj karizmi dijele svakodnevni život s ljudima u potrebama kao što su Male Isusove sestre. U glazbenom dijelu sudjelovali su fra Ivan Matić i Filip Čeliković.

Euharistijsko slavlje na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup Ðuro Hranić, predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života dubrovački biskup Mate Uzinić, šibenski biskup Ante Ivas, varaždinski biskup Josip Mrzljak, križevački vladika Nikola Kekić, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, zagrebački pomocni biskupi Valentin Pozaić i Mijo Gorski, imenovani krčki biskup fra Ivica Petanjak, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević, kao i provincijali iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te dvjestotinjak svećenika-redovnika.

U ulaznoj procesiji uz nadbiskupe, biskupe i provincijale, na prostor euharistijskog slavlja došle su i provincijalke.

Prije početka same mise, riječ dobrodošlice okupljenima, predvoditelju slavlja i nunciju uputio je predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević, OFMCap. Uz sve svoje Bogu zahvalne molitve za mnogobrojne darove koje nam On u svojoj neizmjernoj ljubavi daje, danas zahvaljujemo papi Franji za ovu Godinu posvećenoga života za koju molimo da uistinu postane godinom milosti Gospodnje za cijelu Crkvu u našem hrvatskom društvu. U isto vrijeme uzdižemo posebne molitve da što prije dočekamo trenutak proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca, koji je u teškim onodobnim prilikama cijeloj Crkvi i našem narodu bio oslonac i znak sigurne nade i slobode, rekao je o. Šarčević. Među prisutnima je posebno pozdravio redovnike i redovnice koji su organizirano autobusima stigli iz Sarajeva i Mostara, te obećao da će im redovnice i redovnici iz Hrvatske “uzvratiti” posjet 6. lipnja o pohodu pape Franje. Također je prisutne obavijestio kako je za ovu prigodu papa Franjo uputio poseban blagoslov. Pismo koje je u Papino ime potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin pročitao je nuncij D’Errico. U pismu se, između ostaloga, ističe kako Sveti Otac od svega srca želi da to slavlje bude prilika za obnovu zanosa i ljubavi za Krista, kako bi sve Bogu posvećene osobe s nadahnućem Duha Svetoga mogle živjeti vlastitu karizmu na Božju slavu i dobro bližnjih.
U homiliji je kardinal Bozanić istaknuo kako je to hodočašće u Nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici zahvala Bogu za ljepotu dara posvećenog života u Crkvi. S ovog mjesta poseban pozdrav upućujem vama, dragi redovnici i redovnice, te svima vama, Bogu posvećene osobe. Zahvaljujem Bogu za ovaj milosni susret s vama, kao i za dar vašega života i zvanja te izričem radost što u Crkvi u Hrvatskoj možemo posvjedočiti bogatstvo različitih karizmi i zajednica posvećenog života. Neka vas pokrene Duh Sveti da, kao duhovni sinovi i kceri svojih utemeljitelja i utemeljiteljica, nastavite održavati živima karizme te ih, snagom istoga Duha koji ih je probudio, obogaćujete i prilagođujete, kako biste se što više stavili u službu Crkvi u našem vremenu, rekao je kardinal. Podsjetio je kako papa Franjo naglašava da je posvećeni život dar Crkvi, rađa se u Crkvi, raste u Crkvi i sav je usmjeren na Crkvu te stoga pripada crkvenom životu i svetosti Crkve. Kad je riječ o vašem posvećenom životu, neovisno i prije bilo kojeg vašeg apostolata u Crkvi, treba naglasiti dar vašega života te smisao i vrijednost vaše posvete Bogu, Otajstvu Trojstvene Ljubavi, posvete koja je vezana zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti. Posveta Bogu govori o vašem odnosu s Bogom koji se živi u konkretnosti i radikalnosti trostrukih zavjeta koji očituju radost i ljepotu življenja Evanđelja i nasljedovanja Krista. Zavjet čistoće je vaša vjernost Bogu u Crkvi. Zavjet siromaštva je vaša nenavezanost da biste ostali slobodni za Boga u Crkvi. Zavjet poslušnosti je vaše potpuno predanje Bogu u Crkvi. To je evanđeoska radikalnost koja nije svojstvena samo redovnicima i redovnicama, ali u redovništvu se ona živi na proročki način, posvijestio je kardinal.
Posebno se pak obraćajući redovničkim kandidatima i kandidaticama, kardinal je rekao: “Vi ste sposobni za radikalnost života po Evanđelju. Nemojte se zadovoljiti osrednjošću. Velikodušnošću svoga opredjeljenja i svježinom svog mladenačkog zanosa tražite nove načine življenja Evanđelja. Živite alternativu ponudama ovoga svijeta. Danas vas, u vremenu obilježenom brojnim teškoćama, treba i Crkva i hrvatski narod”. Također ih je podsjetio kako bi hrvatska crkvena i nacionalna prošlost bila siromašnija na svim područjima bez redovništva u njoj. Stoga, “našoj sadašnjosti potrebni ste vi, vaša ljubav i maštovitost, da biste na poziv pape Franje prigrlili budućnost s nadom, kao plod vjere u Gospodina povijesti koji nam nastavlja ponavljati: “Ne boj se, jer ja sam s tobom.” (Jr 1,8)”

Uz misno evanđelje, kardinal je posvijestio važnost molitve te upitao molimo li dovoljno. U prvom redu sam sebi postavljam pitanje, želeći da i svako od vas odgovori u dubini svoga srca. Lako se primijeti zauzetost, hrabrost, strastvenost u našem apostolatu. Medutim, isti je stav potrebno imati i u molitvi; zauzetost i postojanost. Zaređene i Bogu posvećene osobe ne smiju nezainteresirano promatrati život u svojoj sredini. Potrebno je moliti i posredovati. A to umara, molitveno posredovanje nije za slabe, naglasio je kardinal Bozanić, te pozvao “ne prepuštajmo se iluzijama. I danas je potrebno boriti se protiv sotone i grijeha. Nije nam se boriti protiv ljudskih moći, nego protiv sila tame (usp. Ef 6,12), jer “đavao, kao ričući lav obilazi, tražeći koga da proždre.” (1 Pt 5,9) Na tom je zadatku molitva najdjelotvornija. Nije ovo vrijeme skupljanja i žetve. Ovo je vrijeme zauzetog rada i ustrajne molitve. Možemo reci da molitva, iako donosi mir i pouzdanje, ona istodobno umara srce. To je umor onoga koji ne vara samog sebe, koji u apostolskoj odgovornosti iz dana u dan posreduje pred Bogom da spasi svoj narod”.

Na kraju homilije kardinal je potaknuo na molitvu Gospodinu Isusu “da nas sve učini još više ljudima molitve, kako je i On bio dok je hodao ovom zemljom. Ugledajmo se u Presvetu Bogorodicu Mariju, ženu molitve, te svetog Ivana Pavla II. i blaženog Alojzija Stepinca, koji su u svom apostolatu bili neprestano uronjeni u molitvu. Neka nas na tom putu zagovaraju pred prijestoljem Svevišnjega. Mjera našega apostolskog djelovanja neka bude: što se više umnaža posao, neka se još više pojačava molitva. Crkva i narod naš hrvatski treba i očekuje vašu, našu molitvu”.

Nakon popričesne molitve svi prisutni redovnici, redovnice i posvećeni vjernici laici izrekli su molitvu obnove zavjeta, a potom je dopredsjednica HKVRPP-a s. Miroslava Bradica zahvalila predvoditelju euharistijskoga slavlja kardinalu Bozaniću, kao i nunciju D’Erricu, nadbiskupima i biskupima, provincijalima i provincijalkama te redovnicima i redovnicama na zajedništvu povodom središnje proslave Godine posvećenog života. Najvecu zahvalu uputila je Nebeskom Ocu za ovaj dan i milosni trenutak u kojem se još jednom mogla prepoznati neizmjerna Božja ljubav i uzvišenost redovničkoga poziva. Živimo ga radosno i oduševljeno Bogu na slavu pod okriljem naše drage Nebeske Majke, rekla je Bradica.

Prije blagoslova, pismo zahvale papi Franji pročitao je biskup Mate Uzinić.

Zajedničkim okupljanjem u Godini posvećenog života pod okriljem BDM Majke Božje Bistričke sa zahvalnošću smo se prisjetili svoje slavne prošlosti koja je na ovim našim prostorima bila bremenita velikim izazovima za život u ustrajnom svjedočenju evanđeoskih savjeta. Zahvaljujući međutim svijetlim primjerima mnogih osoba, od kojih posebno ističemo kardinala bl. Alojzija Stepinca koji je upravo na ovom mjestu 3. listopada 1998. proglašen blaženim, kao i mnogih redovnika i redovnica i Bogu posvećenih laika, uspjeli smo u zgodno i nezgodno vrijeme sačuvati svoju vjernost Crkvi, ljubav i poštovanje prema Rimskom prvosvećeniku i ustrajnost u življenju vlastite karizme i vlastitog poslanja. Ovo okupljanje i naše zajedništvo poticaj nam je da s nadom i radošću gledamo u budućnost koja je ujedno i nova mogućnost našeg zajedničkog hoda za Isusom i svjedočenja njegove Radosne vijesti, ističe se u pismu Papi koje završava riječima “Sveti Oče, u zahvalu za Vaše riječi ohrabrenja, rado izražavamo svoju odanost dok vam ponovno obećavamo svoju ustrajnu molitvu za Vaše služenje sveopćoj Crkvi. u molitvi za Vas i s Vama pozdravljamo Vas sa sinovskim poštovanjem i odanošću”. Pismo su supotpisali kardinal Bozanić, biskup Uzinić, te predsjednik Konferencije fra Jure. Okupljeni su svoju podršku poruci pisma izrazili pljeskom.

Prije nego je udijelio blagoslov, kardinal Bozanić rekao je kako je “lijepo je vidjeti ovoliko redovnica, redovnika, ovaj Bogu posvećeni narod. Vi ste blagoslov Crkvi i narodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bog s vama računa, a narod vas treba”.

Pjevanje je tijekom euharistijskog slavlja animirao Redovnički band aid pod ravnanjem mo Vinka Karmelića uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića. Po završetku euharistijskoga slavlja svi su zajedno otpjevali redovničku himnu, a potom se okupili na zajedničkom agape.

Pobožnost križnoga puta

dsc_2866_2__velika

Pobožnošću križnoga puta na bistričkoj Kalvariji u subotu 14. ožujka poslije podne završena je središnja proslava Godine posvećenog života u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica s geslom “Ja izabrah vas” (Iv 15,16).
Molitvu križnoga puta predvodio je imenovani krčki biskup fra Ivan Petanjak, OFMCap., a razmatranja uz pojedine postaje koje je napisao fra Ante Vučković, OFM, citali su s. Albina Zec, MFO, i fra Jerko Kolovrat, OFM.

Križ su za vrijeme molitve nosili poglavari muških redovničkih zajednica, a svijeće poglavarice ženskih redovničkih zajednica.

Prvi je križ ponio provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević, a svijeće su prve ponijele časna majka Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka i dopredsjednica HKVRPP-a s. Miroslava Bradica i vrhovna poglavarica Družbe sestara Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije iz Dubrovnika s. Ružica Barić.

Dok se bistričkom Kalvarijom uspinjala neprekinuta procesija redovnica, redovnika, Bogu posvećenih laika i laika povezanih s redovničkim zajednicama preko svjetovnih redova i bratstava, pjevanje je animirao Redovnički band aid. Pobožnost je zaključena zahvalom koju je svim sudionicima dvodnevnog središnjeg događanja u Godini posvećenog života izrekao predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života dubrovački biskup Mate Uzinić, potaknuvši ih na čuvanje bogatstva karizmi jer je to zalog budućnosti.