Međuprovincijski susret franjevačkih novaka u Visokom

Ovogodišnji susret franjevačkih novaka održao se u Visokom od 15. do 18. rujna. Na susretu je bilo 11 novaka iz hercegovačke provinicije Uznesenja BDM, 3 novaka iz splitske provinicije Presvetoga Otkupitelja, 8 novaka iz bosanske provinicije Bosne Srebrene – Svetoga Križa, te naših 8 novaka od kojih su dvojica iz zadarske provincije sv. Jeronima. Naravno, novaci su bili u pratnji svojih odgojitelja, njih četvorice. Ove godine organizator susreta je bila provincija Svetoga Križa.

Susret je započeo okupljanjem u Visokom (BiH) gdje je je smješteno franjevačko sjemenište i franjevačka klasična gimnazija. Nakon večernje molitve Časoslova i večere jedan od novaka iz svake provincije je predstavljao vlastitu provinciju iz koje dolazi i vlastiti novicijat. U petak smo krenuli u posjet trima franjevačkim samostanima koji su bili ,,osnova“ Bosne Srebrene – Provincije Svetoga Križa u vrijeme Osmanlijskog carstva te su tako ujedno bili i jedina utvrda vjere u ono vrijeme. Prvo smo posjetili samostan u Kreševu gdje nas je dočekao gvardijan te nam pokazao crkvu i muzej u kojem se nalaze brojni predmeti iz kulturnog, svakodnevnog i vjerskog života, a također se može vidjeti uređena soba fra Grge Martića koji je djelovao u Kreševu te je tamo i pokopan.

Nakon Kreševa smo krenuli u Fojnicu u posjetu samostanu Duha Svetoga. Tamo nas je dočekao gvardijan samostana, ali i ukusan ručak, te smo poslije ručka imali priliku razgledati muzej koji je vrlo bogat i prekrasno uređen. Nakon razgledavanja krenuli smo u posjet sestrama Klarisama u Brestovskom gdje smo ujedno imali i euharistijsko slavlje koje je predvodio magister hercegovačkih novaka, a nakon kratkog druženja sa sestrama krenuli smo za Kraljevsku Sutjesku. Pristigavši pred samostan sv. Kate, zatekli su nas radovi na crkvi no to nas nije spriječilo da uđemo i razgledamo crkvu i muzej. U crkvi nas je dočekao gvardijan fra Stjepan. Poslije razgledavanja smo krenuli prema Visokom na večernju okrepu i počinak.

Drugoga dana, u subotu, 17. rujna, nakon jutarnje molitve i doručka, krenuli smo u posjet glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu. Tamo smo posjetili crkvu sv. Ante na Bistriku čiju nam je povijest prepričao vikar fra Danijel, a prošetali smo i kroz sam centar Sarajeva, Barščašiju, te smo krenuli u posjet provincijalatu koji se nalazi u Kovačićima. Uslijedila je sveta misa koju je predvodio magistar bosanskih novaka, fra Marinko, a kratku priču o provincijalatu prepričao nam je ekonom provincije. Nakon mise imali smo zajednički ručak u prostorijama provincijalata.

Uslijedio je posjet jedinoj franjevačkoj sarajevskoj župnoj crkvi, koja nosi ime Svetoga Franje, a nalazi se na periferiji Sarajeva. Zanimljivost te župe jest ta da se nalazi uz samu granicu koja dijeli Federaciju BIH i Republiku Srpsku. Povijest nastanka župe na zanimljiv način nam je pripovjedio župnik fra Pero. S obzirom da smo imali viška vremena, otišli smo posjetiti vrelo Bosne gdje smo imali priliku za šetnju i kratki odmor. Uvečer toga istoga dana, došli smo na franjevačku bogosloviju gdje smo imali svečanu Večernju koju je predslavio magister bogoslova, fra Danijel. Nakon okrepe duha slijedila je okrepa tijela uz roštilj i pjesmu u zajedništvu sa braćom juniorima.

U nedjelju ujutro krenuli smo za Livno gdje smo u 10 sati smo imali svetu misu s narodom, u crkvi sv. Petra i Pavla koju je predvodio naš magister fra Tomislav. Poslije mise i podnevne molitve domaći fratri su nas ugostili u svojoj blagovaonici gdje smo zajedno objedovali. Nakon ručka riječ zahvale domaćinima je održao splitski magister novaka fra Jure, a također se zahvalio i bosanski magister novaka fra Marinko, kojem je ovo bilo prvo iskustvo organiziranja ovakvoga susreta.

Bogu smo zahvalni na lijepom vremenu koje nas je pratilo tijekom cijelog susreta, na našim domaćinima iz provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene te na cjelokupnom iskustvu za koje vjerujem da je svakom novaku bilo posebno i jedinstveno. Upravo ovakvi susreti nas povezuju na jednoj dubljoj duhovnoj razini i posvješćuju nam raznolikost franjevačke karizme. Osim što smo upoznali bogatu i burnu povijest i sadašnjost franjevačkog Reda u Bosni, također smo upoznali i druge mlade franjevce – novake koji, kao i mi, žele doprinijeti budućnosti našega Reda. Puni radosti i blagoslova s razlogom možemo uskliknuti: ,,Kako je milo kao braća zajedno živjeti!“

fra Matija Korčanin