Međuprovincijski susret franjevačkih novaka na Košljunu

Novaci Južnoslavenske franjevačke konferencije svake se godine okupljaju na višednevnom susretu kojeg organizira jedna od provincija. Ovogodišnji domaćin bila je Zadarska provincija Sv. Jeronima koja je novake ugostila u samostanu na otoku Košljunu od 15. do 18. rujna.

Na susretu su sudjelovali novaci s njihovim magistrima iz provincija: provincija Bosne Srebrne-Livno (9 novaka), Albanska kustodija – Livno (3 novaka), hercegovačka provincija Uznesenja BDM – Humac (9 novaka), provincija Sv. Ćirila i Metoda – Trsat (11 novaka) i provincija sv. Jeronima – Trsat (jedan novak).

Susret je započeo molitvom Večernje, a sljedeći dan su novaci razgledali otok Krk. Pohodili su samostan i crkvu Sv. Franje franjevaca trećoredaca, te krčku katedralu. U Baškoj su pogledali kratki film o povijesti Bašćanske ploče i njezinom pronalasku te posjetili crkvu Sv. Lucije i u njoj vidjeli mjesto na kojem je pronađena Bašćanska ploča, a na kojem sada stoji replika te ploče. Na kraju izleta po otoku Krku franjevački novaci su posjetili Vrbnik nad morem. Nakon sportskog popodneva i večernje mise uslijedilo je predstavljanje novicijata kroz koje su novaci upoznali druge provincije, ali i druge novake otkrivajući raznolikost franjevačke obitelji.

Idući dan novaci su upoznavali Košljun. Razgledavanje su započeli u crkvi Gospe Slavne u kojoj im je fra Diego, magister novaka zadarske provincije, govorio o povijesti prve crkve i samostana u kojem su svoj život Bogu posvetili benediktinci. Zatim su posjetili crkvicu Sv. Bernardina te obilazak nastavili u velikom muzeju koji sadrži razne predmete koji svjedoče o bogatoj povijesti Krka i Košljuna. Budući da se toga dana slavilo blagdan Rana sv. Franje, novaci su franjevački blagdan proslavili svečanom misom na kojoj su liturgijsko pjevanje animirali novaci iz Livna.

Posljednjeg dana susreta novaci su slavili misu s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, koji ih je pohodio, i svojim odgojiteljima. Biskup je novake u propovijedi kao brat pozvao da s vjerom, ljubavlju i radosno služe Gospodinu i braći ljudima.