Marijan Orlić Senkić osoba otoka Krka za 2023.

Ove godine, u 13. po redu izboru osobe otoka Krka kojega tradicionalno provode portal otok-krk.org i Multimedijalna udruga Krčka beseda, za osobu godine otoka Krka za 2023. proglašen je Marijan Orlić Senkić, koji je više od 30 godina djelovao kao radnik našega Samostan Navještenja Marijina na Košljunu. Između ostaloga, obnovio je kor u samostanskoj crkvi, popravljao je i restaurirao brodove, obrađivao je zemlju i oprašivao masline na otoku, brinuo se o održavanju poljoprivrednih strojeva te je izvodio brojne radove na samostanskoj kući. Gospodin Orlić Senkić i danas je na raspolaganju našoj braći te rado pomaže našoj samostanskoj zajednici na Košljunu.

Marijan Orlić Senkić iz Krasa na otoku Krku rođen je 1959. godine. Djetinjstvo provodi u Puntu, uz kanat i sopnju što ga jako zanima. Od oca Ivana čuje kanat i sopnju, pomalo uči kantat i sost od rane mladosti i to ga je obilježilo za cijeli život. Aktivno sudjeluje u društvenom životu, a posebno se ističe u folkloru. Godine 1998. počinju njegovi prvi pokušaji izrade sopila. Tada jedini majstor izrađivač sopila na otoku Ivan Radić iz Gostinjca iznenada umire, a da vještinu izrade sopila nije prenio na mlađe naraštaje. Marijan se lovi posla i na teži način, sam, istražujući i pokušavajući pomalo usavršava umijeće izrade toga tradicijskog instrumenta. Zahvaljujući apsolutnom sluhu, velikom iskustvu i upornosti Marijan postaje vrsni graditelj sopila i piski. Danas više ne postoji nitko osim njega tko bi mogao izraditi sopile. Ni zamjena piska na sopili danas ne bi bila moguća bez njega! To praktično znači da sva folklorna društva otoka i šire (Vinodol i riječko zaleđe te ostali hrvatski folklorni ansambli koji izvode krčke tance) ovise o njegovoj vještini i znanju.

Zadnje tri godine, prvenstveno zahvaljujući Marijanu Orliću, njegovom sluhu, vještini, angažmanu i pedagoškoj sposobnosti na otoku se pokreće škola kanta u kojoj se nove naraštaje uči tradicijski krčki kanat. Škola kanta postigla je zapažene rezultate upravo u ovoj 2023. godini. Kanat se ponovo, nakon višegodišnjeg zatišja, čuje na važnim otočkim događajima, manifestacijama i posebno na Festivalu folklora otoka Krka. Tonski i notni zapisi Marijanove svirke na dvojkinjama objavljeni su u melografiji „Dvojkinje”. Dobitnik je više priznanja od kojih se ističu Nagrada za životno djelo Općine Punat, nagrada Katedre čakavskog sabora Novi Vinodolski – „Novljansko kolo“ te priznanje za 50 godina neprekidnog rada u KUD-u Punat.

Prema svemu nabrojenom, Marijan Orlić Senkić je neprikosnoveni autoritet i čuvar krčke glazbene baštine koja je ovjenčana statusom kulturnog dobra Republike Hrvatske te je upisana na prestižnu UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine čovječanstva. Svečana dodjela plakete bit će u subotu, 6. siječnja 2024. na blagdan Sveta tri kralja u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak u Malinskoj s početkom u 18 sati.

Čestitamo gospodinu Orliću Senkiću na ovom značajnom priznanju i zahvaljujemo mu za sve ono što je činio i što još uvijek čini za našu zajednicu na Košljunu. Uzvratio mu Gospodin po njegovim djelima!

Izvor: otok-krk.org (uz izmjene)