Krizma u Kuni na Pelješcu

Mladi kandidati za krizmu u župi Velike Gospe u Kuni na Pelješcu primili su u nedjelju, 15. travnja ovaj sakrament, a djelitelj sakramenta bio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Biskup je sakrament Potvrde podijelio dvanaestorici kandidata, od kojih je bilo šest djevojaka i šest mladića.

U propovijedi je biskup istaknuo kako se Isus nakon uskrsnuća ne prepoznaje po licu nego po rukama i nogama koje nose znakove njegove muke na križu. „To nisu ruke i noge koje se osvećuju, to su ruke i noge koje govore o Božjoj ljubavi prema nama. Po toj ljubavi koja je svoj vrhunac imala na križu on želi biti prepoznatljiv kako svojim učenicima tako i svima nama“, rekao je biskup.

Naš način prepoznavanja uskrslog Isusa nije isti kao i onaj njegovih učenika, nastavio je biskup te postavio pitanje kako mi danas možemo vidjeti Isusove raspete ruke i noge te ispovjediti Isusa kao svoga Gospodina i Boga. Ponudio je odgovor da se to može vidjeti kroz apostole i Crkvu ne samo po onome što oni naučavaju nego i zbog onoga dobra što čine jer se po njima nastavlja činiti ono što je Isus činio. Crkva koja je svjedok Isusova uskrsnuća mora imati raspete ruke i raspete noge u služenju inače nije i ne može biti svjedok Isusa Krista, ustvrdio je biskup.

Potom je biskup zahvalio svima koji su krizmanicima posvjedočili vjeru do ovog trenutka, a to su prije svega njihovi roditelji, zatim obitelj, kumovi, prijatelji…

Potaknuo je krizmanike da oni sami postanu svjedoci Isusova uskrsnuća trudeći se što bolje upoznati Isusa čitajući s razumijevanjem Sveto pismo, susrećući ga nedjeljom u euharistiji i živeći vjerničko zajedništvo s drugima u župi. Biskup je pozvao mlade da nastave dolaziti na nedjeljna misna slavlja i nakon primanja ovog sakramenta, te je istaknuo i činjenicu nedostatka svećeničkih i redovničkih zvanja i na Pelješcu s kojeg je nekad bilo 150 franjevaca, a već stotinu godina nema niti jedan.

S biskupom su koncelebrirali župnik fra Josip Vidas i fra Petar Perković, a u službi oko oltara pomagali su ministranti i ministrantice. Na misnom slavlju svi nazočni su obnovili svoja krsna obećanja. Župnik Vidas zahvalio je svima na ovom radosnom događaju za župnu zajednicu, a na kraju mise napravljena je zajednička fotografija.

A.T. // Foto: Boris Poluta