Kardinal Vlk o odmoru na Košljunu

misa_košljun

Na svojoj službenoj stranici www.kardinal.cz umirovljeni praški nadbiskup kardinal Miloslav Vlk dao je kraći osvrt na dvotjedni odmor u Hrvatskoj, na otočiću Košljunu za koji je napisao da je to “uistinu raj”.
Uvodno daje kraće napomene o Puntu iz koje se isplovljava prema Košljunu. Napominje kako je tamo privezano tisuće različitih plovila čiji su vlasnici Hrvati, ali većinom stranci, no nasuprot tomu izolirani otočić je jedinstveno mjesto za ljetni odmor pokraj mora. Nadalje ističe kako u franjevačkom samostanu živi nekoliko franjevaca, koji su jedini stanovnici otoka. Opisujući samostan navodi kako se u njemu nalazi “etnografski” muzej koji čuva dokumente iz povijesti otočića. U tom kontekstu kratko predstavlja i samu povijest otočića koji je bio nastanjen još u rimsko doba. Kasnije su ga nastanili benediktinci, a od srednjega vijeka franjevci koji su i dana njegovi čuvari.
Ljetovanje za skupinu od šest biskupa iz Slovenije, Slovačke, Moldavije, Njemačke i Češke organizirao je biskup Novoga Mesta Andrej Glavan, a u isto vrijeme na otočiću je ljetovalo nekoliko svećenika i nekoliko obitelji iz jedne austrijske župe sa svojim župnikom.
Prema riječima kardinala Vlka, bila je to prigoda za odmor, ali i za bratski život u svećeničkom zajedništvu što se očitovalo kroz molitvu, meditacije, razgovore o temama koje su posebno na srcu biskupa, razmjeni iskustava iz biskupskoga, ali i umirovljeničkoga područja (gotovo polovica su bili umirovljenici), kao i iskustva s pastoralnim radom.