Kanonska vizitacija u Župi sv. Nikole Tavelića u Rijeci

Provincijalni ministar fra Tomislav Šanko posjetio je u sklopu kanonske vizitacije naše Provincije od srijede 22. do četvrtka 23. svibnja Župu sv. Nikole Tavelića i Samostan sv. Nikole na riječkom Krnjevu gdje djeluje župnik i predstojnik fra Siniša Pucić. Fra Siniša je na službi od odlaska fra Petra Cvekana prije nešto manje od godinu dana. Ova je Župa trenutno u procesu međuprovincijske suradnje naše Provincije i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

U sklopu vizitacije fra Tomislav je slavio večernju misu u srijedu 22. svibnja prigodom spomendana sv. Rite u lijepo popunjenoj crkvi. Nakon mise provincijal se susreo s članovima i simpatizerima Franjevačkog svjetovnog reda. Tom prilikom broj sudionika je bio nešto veći nego inače te su razgovarali o budućnosti Župe i ove vrlo žive zajednice. Istoga dana provincijal se susreo i s riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem te razgovara o budućnosti zajednice na Krnjevu. Nadbiskup je izrazio želju da franjevci ostanu opsluživati župu.

Fra Siniša je savjesno i vrijedno preuzeo sve obaveze te svojim angažmanom uvelike pridonio svježini i duhu ove žive zajednice koja odiše franjevačkim ozračjem i duhovnošću. U Župi vrlo aktivno djeluje Franjevački svjetovni red koji se u zadnje dvije godine povećao za oko 15 članova. Župa pruža primjer zajedničkog djelovanja franjevaca i laika koji su uključeni u gotovo sve aktivnosti. Mnoštvo je mladih obitelji koje se redovito okupljaju na nedjeljnoj misi u 10.30 te postoje aktivnosti za mlade bračne parove.

Misna slavlja su posjećena u velikom broju te postoje mnoge inicijative karitativnog tipa. Laici su uključeni u kateheze i pripreme za sakramente. U župi djeluju dva zbora koji animiraju misna slavlja. Mnogo je laika angažirano u sklopu raznih aktivnosti u župi. Nedjeljom se slave tri mise, a radnim danom večernja misa i nakon nje večernje molitve iz Časoslova s pukom. Redovito se održavaju sve prigodne pobožnosti: euharistijsko klanjanje četvrtkom nakon mise, molitva krunice prije mise, križni put kroz korizmu te molitve 13. utoraka sv. Anti. Svećenik ispovijeda vjernike svakog dana pola sata prije mise. Liturgijsko ruho i posuđe je obnovljeno i uređeno. Potrebne knjige i dokumenti se redovito vode. Župnik jednom mjesečno odlazi u obližnji starački dom te slavi misu. Također, uz pružanje duhovne pomoći, u župi je moguće potražiti i pomoć psihoterapeuta.

Zajednica odiše franjevačkim duhom i bila bi prava šteta da Župa ne ostane u sklopu naše Provincije, tj. međuprovincijske suradnje. Nadamo se da ćemo pronaći rješenje kako bi ova Župa i samostan, koji uistinu žive franjevačku karizmu, i dalje ostali u okviru prioriteta naše Provincije i buduće ovisne kustodije. Rješenje se nadzire u okviru međuprovincijske suradnje s Hrvatskom franjevačkom provincijskom sv. Ćirila i Metoda te samostanom na Trsatu. Župljanima je stalo da se ova Župa ne preda na upravljanje Riječkoj nadbiskupiji jer bi voljeli da i dalje ostane franjevačka. Započeli su s molitvom i postom na tu nakanu.

Po završetku vizitacije, fra Tomislav je zahvalio fra Siniši na gostoprimstvu i bratskom susretu te mu zaželio obilje Božjeg blagoslova i zagovor sv. Franje i sv. Klare.