Kanonska vizitacija braće u župi na Voštarnici

Provincijalni ministar fra Tomislav Šanko posjetio je u sklopu kanonske vizitacije naše Provincije braću koja žive i djeluju u Župi Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru. Službena kanonska vizitacija je trajala od četvrtka 18. do nedjelje 21. travnja, a započela je u četvrtak 18. travnja jutarnjom molitvom i službom čitanja.

Na zajedničkoj molitvi bili su prisutni svi članovi zajednice: definitor, predstojnik, župnik, magister bogoslova i promicatelj zvanja fra Bojan Rizvan, tajnik Provincije i definitor, župni vikar i promicatelj zvanja fra Pavle Ivić te bivši provincijal i pastoralni suradnik fra Andrija Bilokapić. U zajednici djeluje i dvije redovnice iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. Celina, koja je domaćica, i s. Beatrica, koja vodi prvopričesnike, animira zborove te pomaže oko kućnih poslova.

Nakon zajedničke molitve i doručka, dogovoren je daljnji tijek vizitacije. Uslijedili su osobni razgovori provincijala s braćom. Nakon ručka i zajedničke molitve srednjeg časa, pregledana je sva potrebna dokumentacija i knjige koje se uredno vode. Liturgijsko ruho i posuđe je također uredno održavano. U Župi se okupljaju brojni ministranti te grupa čitača. Svake se nedjelje slave četiri mise, a kroz tjedan braća  svakodnevno slave zajedničku večernju misu. Redovito se održava pobožnost klanjanja i molitva krunice te pobožnost križnoga puta korizmenim petcima i nedjeljama. Osobito se održava pobožnost Presvetom Srcu Isusovu svaki prvi petak u mjesecu kada bude kateheza, svečana misa i cjelonoćno klanjanje.

Nakon što su pregledane sve knjige, slavljena je zajednička večernja misa te je provincijal održao katehezu za bračne parove. Također, u sklopu vizitacije u nedjelju 21. travnja na Nedjelju Dobrog pastira, provincijal je predslavio misu u 12 sati gdje je posebno istaknuta važnost molitve za duhovna zvanja. Po završetku vizitacije, provincijal je zahvalio braći na gostoprimstvu te svemu što čine za našu Provinciju.

Ova je zajednica vrlo pastoralno aktivna. Fra Bojan i fra Pavle zajedno nastoje animirati što veći broj mladih, osobito onih u župi, te tako djelovati u svrhu promocije zvanja. Fra Andrija svojim iskustvom i znanjem pomaže u župi te redovito održava tjedne kateheze, tj. Lectio divina subotom navečer, i redovito održava mjesečne susrete za Franjevački svjetovni red u Zadru. Uz veliki broj krizmanika i prvopričesnika te brojne zborove, u Župi se redovito sastaju mladi u različitim grupama.

Utorkom se grupa od oko sto mladih okuplja u Samostanu sv. Frane na susretima koje animira fra Pavle uz pomoć fra Bojana, dok se fra Bojan sada više posvetio animaciji obiteljske zajednice koja se svaki drugi četvrtak sastaje u Samostanu sv. Frane. Braća zajedno nastoje što bolje opsluživati župu koja je trenutno jedna od najvećih u Zadarskoj nadbiskupiji. To uključuje posjet bolesnicima, služenje mise u Dom za starije i nemoćne osobe na Sfingi, pohode vjernicima te župni pastoral, slavlja sakramenata i katehizaciju. Glavni patron Župe je Presveto Srce Isusovo kada se pozovu brojni svećenici, a svečano misno slavlje obično slavi zadarski nadbiskup.