Kanonska vizitacija braće u župi na Brodarici

Provincijalni ministar fra Tomislav Šanko posjetio je u ponedjeljak 8. travnja 2024. u sklopu kanonske vizitacije naše Provincije braću koja žive i djeluju u Župi sv. Križa na Brodarici u Šibenskoj biskupiji. U župi, odnosno župnoj kući na Brodarici, trenutno žive i djeluju dvojica braće: župnik i predstojnik fra Ivan Lelas te župni vikar fra Drago Ljevar.

Njih dvojica opslužuju župu na Brodarici koja u svom sastavu pastoralno obuhvaća Samostan Svetoga Križa na Krapnju i crkvu sv. Ane u Žaboriću. Braća redovito nedjeljom u jutarnjim satima imaju četiri mise od kojih dvije na Brodarici, jednu na Krapnju i jednu u crkvi sv. Ane u Žaboriću. Župa je vrlo živa te u novije vrijeme bilježi porast vjernika što je uzrokovano i povećanje broja stanovnika na tome području.

Braća redovito održavaju župnu katehezu za prvopričesnike i krizmanike, a u župi djeluje i bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda. Provincijalni ministar susreo se s braćom u župnoj kući na Brodarici te su vizitaciju započeli zajedničkim susretom. Braća koja ondje žive upoznala su ukratko fra Tomislava s njihovom pastoralnom i bratskim životom. Nakon zajedničkog susreta i razgovora uslijedili su osobni razgovori provincijalnog ministra s braćom.

Zatim su fra Drago i fra Tomislav posjetili zajedno crkvu sv. Ane u Žaboriću gdje su se susreli sa Zdenkom Gović zaduženom za brigu i uređenje crkve. Nakon posjete, braća su zajednički objedovala u župnoj kući na Brodarici, a objed je za njih pripremila vrijedna domaćica Luca Pivić.

Nakon toga je fra Tomislav u pratnji župnika fra Ivana posjetio Franjevački samostan Svetog Križa na otoku Krapnju. Nakon obilaska samostana i samostanske crkve braća su se vratila u župni stan na Brodarici te je fra Tomislav pregledao svu potrebnu dokumentaciju koja se daje na uvid prilikom kanonske vizitacije. Vizitacija braće završena je nakon još jednog zajedničkog susreta u kojem je fra Tomislav iznio svoja zapažanja o životu i radu ove zajednice.