Kanonska vizitacija braće u Samostanu sv. Ante na Poljudu

Provincijal naše Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko boravio je od utorka 12. do petka 15. ožujka u Splitu gdje je u sklopu kanonske vizitacije posjetio našu braću u Samostanu sv. Ante na Poljudu u Splitu. Fra Tomislav je na Poljud stigao u utorak u popodnevnim satima te se zadržao u kratkom razgovoru s gvardijanom fra Franom Delićem.

Fra Frano ga je ukratko izvijestio o stanju braće, a posebno one braće koja su potrebna posebne njege. Trenutno u samostanu živi osmero braće: gvardijan i župnik fra Frano Delić, fra Tomislav Ćurić, fra Matija Matošević, fra Šime Škibola, fra Ante Budimir, fra Petar Perković, fra Rafael Romić i fra Bernardin Škunca.

Nakon večere susreo se s fra Petrom Perkovićem te su ostali u jednosatnom razgovoru. Za fra Petra brine njegova sestra časna Ilijana kojoj je to omogućeno posebnom dozvolom njezine poglavarice. Sljedećeg dana, nakon redovite jutarnje mise te molitve službe čitanja i jutarnje, provincijal se zadržao u osobnom razgovoru s fra Tomislavom Ćurićem i fra Matijom Matošević.

Nakon ručka susreo se s gvardijanom fra Franom Delićem koji ga je detaljnije upoznao sa životom ove samostanske zajednice u kojoj borave nemoćna braća, a za koju trenutno brine pet njegovateljica, jedna spremačica te dvije kuharice. U večernjim satima fra Tomislav se susreo s fra Domagojem Runjom, koji je imenovan generalnim vizitatorom za našu Provinciju, te su se zadržali u dvosatnom razgovoru.

U četvrtak nakon jutarnje mise i molitve održan je zajednički kućni kapital na kojemu su braća razgovarala o tekućim problemima te budućem funkcioniranju zajednice. U župi djeluju Frama s oko dvadesetak članova, nekoliko zborova te se održavaju redovite kateheze i pripreme za sakramente. Samostan je znakovit u Splitu po brojnim vjenčanjima i krštenjima.

Na kućnom kapitulu istaknuta je potreba za pomoći mlađe braće koja bi se mogla više posvetiti radu s mladima te animirati nemoćnu braću na zajedničke aktivnosti. Također, nakon kapitula pokrenut je pravni postupak za dokidanje „Franjevačkog instituta za kulturu mira“ koji je djelovao u prostorijama Samostana duži niz godina.

Istoga dana održan je zajednički sastanak sa zaposlenicima i gvardijanom na kojem se raspravljalo o aktualnostima vezanima za stanje u Samostanu. Nakon susreta, fra Tomislav se susreo i s fra Rafaelom Romićem te fra Bernardinom Škuncom, koji će ubrzo objaviti novu knjigu o zamišljenom razgovoru fra Bonaventure Dude i njegova bivšeg provincijala fra Ilije Vrdoljaka u raju. Nakon večere, provincijal je sudjelovao na susretu Frame te im održao nagovor o temi slušanja Božje riječi.

Zadnjeg dana pohoda u petak 15. ožujka, fra Tomislav se susreo s udrugom branitelja iz Splita, koji su obrezali masline i koji povremeno pomažu u radovima u Samostanu. Kao završetak službene kanonske vizitacije, fra Tomislav se susreo sa splitsko-makarskim nadbiskupom Zdenkom Križićem te su se zadržali u ugodnom jednosatnom razgovoru. Službena vizitacija završena je zajedničkim ručkom u Samostanu sv. Ante.