Kanonska vizitacija braće u Samostanu Marijina Navještenja na Košljunu

Službena kanonska vizitacija u Samostanu Navještenja Marijina na otočiću Košljunu započela je na Drugu korizmenu nedjelju 25. veljače jutarnjim slavljem mise koju je predvodio provincijalni ministar fra Tomislav Šanko u koncelebraciji s gvardijanom samostana fra Matom Polonijem i ekonomom fra Stjepanom Žužićem. Na misi je sudjelovalo dvadesetak vjernika među kojima i zbor pod vodstvom maestra Anđela Žica.

Fra Tomislav je u propovijedi podsjetio kako smo u korizmeno vrijeme pozvani dublje ulaziti u iskustvo molitve na što nas potiče evanđelje o Isusovom preobraženju. Molitva postaje sredstvo preobraženja nas samih i našeg pogleda. Bez tog dragocjenog iskustva Božje blizine gubimo osjećaj za realnost i istinu o sebi, Bogu i drugima. Po istočnoj tradiciji učenicima su pale koprene s očiju te su vidjeli stvarnost Božjim, odnosno duhovnim očima, pojasnio je fra Tomislav.

Upitavši zašto Isus uzima ova tri apostola, propovjednik je istaknuo da ih je želio pripremiti za iskustvo svoje muke koja će uslijediti po silasku s Tabora. Bez trenutaka molitve, odnosno preobraženja u Božjoj blizini, muka i bol mogu nam pomuti vid srca. Molitva tako postaje lijek protiv duhovne demencije, dodao je propovjednik. Fra Tomislav je naglasio kako evanđelje govorio o potrazi za osobnom originalnošću, za svojim licem kako ga je Bog zamislio i stvorio, a mi smo ga polako izgubili želeći se prilagoditi ljudima i ljudskim obzirima u potrazi za ljudskom naklonošću, naglasio je.

Iskustvo gledanja u hodu za Isusom polako prelazi u iskustvo slušanja, zapravo u iskustvo predanja i vjere koje je položeno na Božju riječ. Bez te Riječi gubimo se kao osobe bez GPS signala – jednostavno izgubimo navigaciju i kontakt s Božjim internetom. Koliko se samo trudimo održati naše mobilne uređaje na vezi, a koliko se brinemo da naša duhovna online veza ostane postojana, upitao je propovjednik.

Propovijed je završio poticajem da kroz ovo korizmeno vrijeme njegujemo svoj osobni kontakt s Božjom prisutnošću koja će nas sigurno voditi i onda kada nam se čini da ništa ne razumijemo i kada razni oblaci zastru putove po kojima hodamo. Nakon propovijedi, uslijedila je molitva vjernika gdje se na osobit način molilo za plodnost susreta braće prilikom kanonske vizitacije te za svu živu i pokojnu braću koja su na Košljunu živjela i djelovala.

Nakon misnog slavlja nastavilo se druženje u blagovaonici te su neki od vjernika imali priliku, u pratnji fratara, razgledati znamenitosti na otoku. U popodnevnim fra Tomislav je u biskupiji u Krku posjetio krčkog biskupa Ivicu Petanjka te se s njim zadržao u dvosatnom razgovoru. Po povratku na Košljun braća su zajedno večerala uz prigodan razgovor i druženje.

Sljedeći dan vizitacije započeo je slavljem mise i jutarnjom molitvom u samostanskoj kapeli. Nakon doručka uslijedili su osobni razgovori s braćom te zaposlenicima samostana. Nakon ručka, u popodnevnim satima održan je samostanski kapitul. Nakon uvodne molitve i čitanja zapisnika sa zadnjeg samostanskog kapitula, razgovaralo se o tekućim ciljevima i poteškoćama u životu ovoga bratstva. Fra Tomislav je na kraju kapitula pregledao potrebne knjige i dokumentaciju. U večernjima satima, nakon zajedničke molitve krunice i večernje molitve, uslijedila je večera i zajedničko druženje.

Kanonska vizitacija zaključena je jutarnjom misom koju je predvodio fra Tomislav, a tijekom koje je zahvalio braći na gostoprimstvu i svemu onome što čine za Provinciju. Provincijalni ministar proveo je dan na Košljunu u neformalnom druženju s braćom te se sljedećeg dana s braćom pozdravio i zahvalio na bratskom susretu.