Kanonska vizitacija braće u Puli

Provincijalni ministar fra Tomislav Šanko posjetio je u sklopu kanonske vizitacije naše Provincije braću koja žive i djeluju u Samostanu sv. Antuna u Puli, u sklopu kojeg djeluje jedna od najvećih župa, uz Voštarnicu u Zadru, u našoj Provinciji. Službena kanonska vizitacija trajala je od ponedjeljka 13. do srijede 15. svibnja, a započela je na blagdan Gospe Fatimske molitvom srednjega časa u samostanskoj kapelici. Zatim su se braća zajedno okupila na ručku.

Zajednica trenutno broji četiri člana, a to su definitor, gvardijan i župni vikar fra Leopold Mičić, župnik i samostanski vikar fra Diego Deklić, pastoralni suradnik i povjerenik za filijalu na Šijani fra Job Mikulić, koji je najstariji član ove zajednice, te pastoralni suradnik fra Samuel Azemi. Nakon ručka uslijedili su osobni razgovori s braćom, a zatim je slavljena večernja misa. Nakon mise održano je zajedničko druženje braće.

Drugoga dana, u utorak 14. svibnja, dan je započeo jutarnjom molitvom i službom čitanja. Zatim se provincijal zadržao u dužem razgovoru s gvardijanom samostana fra Leopoldom. Pregledane su knjige i dokumentacije koje se nastoje redovito voditi. Nakon ručka, u popodnevima satima fra Leopold i fra Tomislav su posjetili postulante u Samostanu sv. Franje u Rovinju.

U zajedničkoj postulaturi u Rovinju se nalaze petorica postulanata od kojih je jedan iz naše Provincije. Naš postulant Ladislao Tomas Del Puerto dolazi iz Argentine. Dobro se uklopio u zajednicu unatoč tome što je morao učiti hrvatski jezik. Ladislao aktivno sudjeluje u svim programima postulature te dobro napreduje s učenjem jezika. Tijekom posjeta, provincijal je obavio i osobni razgovor s njim.

Također, razgovarao je i s magistrom fra Markom Pustišekom, koji je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, te fra Leopoldom koji je zamjenik magistra te redovno jednom tjedno posjećuje postulante, održava nagovor za njih i sudjeluje u njihovom odgoju. U samostanu u Rovinju djeluju i fra Smiljan Berišić i fra Dražen Kovač iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Po povratku u Pulu, provincijal je predvodio večernju misu kojoj je prethodila pobožnost 13. utoraka sv. Antunu. Nakon mise, provincijal je sudjelovao na susretu za odrasle osobe koji je predvodio fra Diego. Vizitacija je završena zajedničkom večerom i druženjem.

Sljedećeg dana, u srijedu 15. svibnja, ujutro je slavljena zajednička misa te se molila molitva jutarnje i služba čitanja. Nakon doručka, provincijal je održao sastanak s izvođačem radova koji će uskoro uslijediti jer se u zapadnom dijelu samostana planira osmisliti zgradu buduće postulature koja bi bila međuprovincijski projekt naše Provincije i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Kako će prvi koraci u procesu suradnje biti ujedinjavanje kuća formacije, tako je predloženo da nova kuće postulature bude u samostanu u Puli. Radovi bi trebali biti gotovi do listopada ove godine. Nakon sastanka, provincijal se pozdravio s braćom te im zahvalio na gostoprimstvu i svemu što čine za Provinciju.

Župa je vrlo živa. Uz redovne kateheze u župi, fra Leopold vodi zajednicu od oko sto mladih koji se susreću svakog utorka, a fra Diego vodi kateheze za starije osobe. Fra Job Mikulić pomaže u župi te redovno slavi mise u filijali u Šijanu gdje se brine za zajednicu. Fra Samuel, koji ima svečane zavjete, pomaže u pastoralu bivših ovisnika u zajednici Cenacolo te u vođenju župnog vjeronauka. Braća također redovito opslužuju i Samostan Pohođenja Marijina u Pazinu, gdje subotom slave večernju misu, te u kojem se održavaju duhovne obnove.

Nedjeljom se slavi pet misa, od kojih četiri u samostanskoj crkvi te jedna u župi na Šijani. Liturgijsko ruho i posuđe su uredni. Mnoštvo vjernika dolazi na mise te su braća dostupna za ispovijed. Zaštitnik župe je sv. Antun te se ovdje posebno obilježava pobožnost 13. utoraka sv. Antunu. Suradnici također lijepo surađuju s braćom. Gospođa Ljuba se brine za sakristiju i uređenje okoliša. Braća su jako lijepo prihvaćena od vjernika te puno surađuju i podržavaju ih. Uz redovne pastoralne aktivnosti, braća se također brinu za nemoćne i bolesne.