Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Jednodnevna duhovna obnova područnog bratstva OFS-a u Kamporu

Nekada plodan i djelatan Franjevački svjetovni red (OFS) vezan uz naš samostan u Kamporu, u zadnje vrijeme se nalazi u stanju “mirovanja”. Članovi su ostarjeli, oboljeli, pomrli. Novih je malo, gotovo nitko. Kroz zadnjih nekoliko godina, pokušavali smo ga oživjeti, ali teško. Stoga smo rado prihvatili ponudu s. Blaženke Kulić, područne ministre za Primorsko-Istarsko područje “Majke Božje Trsatske” da godišnju jednodnevnu duhovnu obnovu ovog bratstva održimo u Kamporu, ne bismo li i time dali malo više poticaja župljanima i simpatizerima franjevaštva na otoku Rabu, da OFS ponovno zaživi i u ovoj sredini.  Na susretu se okupilo oko 80-ak članova, koji su došli s dva autobusa. Tema susreta je bila: milosrđe (povodom završetka godine milosrđa i proslave zaštitnice sv. Elizbete). Duhovna obnova je održana u subotu, 12. studenoga.

U velikoj sali psihijatrijske bolnice u Kamporu,  slavili smo sv. Misu s gostima, djelatnicima i pacijentima bolnice. S upravom bolnice imamo vrlo dobru suradnju u duhovnoj asistenciji pacijenata. S njima svake subote u bolnici slavimo sv. Misu, a jednom tjedno održavamo molitvu s manjom grupom djelatnika. Nakon sv. Mise, uprava bolnice je priredila za goste prigodno osvježenje. Potom je ravnateljica bolnice, dr. Vesna Šendula Jengić, predočila gostima kratku povijest nastanka i razvoja bolnice. Od vrlo skromnih početaka u oskudnim uvjetima rada, danas je to respektabilna ustanova za pomoć duševno oboljelim osobama. Posebno su zanimljivi tzv. terapeutski vrtovi, koji  daju dobre rezultate u liječenju.

Nakon toga je područna ministra, s. Blaženka, domaćinima predstavila trenutno stanje i djelatnosti članova bratstva OFS-a ovog područnog bratstva, među kojima je posebno naglasila karitativni rad u obliku otvaranja prostora za beskućnike u Rijeci (za koji su dobili visoko međunarodno priznanje), te izdavanje i prodaju časopisa “Ulične svjetiljke”. Obišli smo cijeli bolnički kompleks i pogledali odjele i terapeutske vrtove. Susret je nastavljen duhovnim nagovorom “Sv. Franjo i milosrđe” u samostanskoj crkvi. Slijedio je zajednički objed, uglavnom darovan od otočkih pekarnica i domaćih trećoredaca. Poslije kraćeg razgledanja grada, susret smo završili euharistijskim klanjanjem u samostanu sestara benediktinki u Rabu. Voditelj duhovne obnove bio je fra Ivan Gavran, predstojnik samostana u Kamporu.

Padne li jedan, drugi će ga podići, a teško je jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne” (Prop. 4,10), citat je upućen uz poziv članovima bratstva za sudjelovanje. On se izvrsno uklapa u nakanu ovog susreta; da ovaj duhovni događaj bude pomoć i poticaj za podizanje posrnulog rapskog bratstva OFS-a. Dao Bog, po zagovoru našeg utemeljitelja, te nebeske zaštitnice, da tako i bude!

fra Ivan Gavran