Izvršena primopredaja Samostana sv. Vlaha u Pridvorju

U Samostanu sv. Vlaha u Pridvorju održana je u četvrtak 30. studenoga primopredaja toga samostana koji su franjevci Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena vratili na upravljanje Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa središtem u Zadru.

U ime Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, samostanom u Pridvorju će od početka siječnja upravljati fra Vito Smoljan, koji je pridružen gvardijanatu Samostana Male Braće u Dubrovniku, a čiji je gvardijan fra Josip Jozo Sopta.

Susret je započeo molitvom i zahvalom fra Ivici Kyrilu Pavloviću za dosadašnje upravljanje samostanom. Na primopredaji su bili nazočni provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko, gvardijan Samostana Male Braće fra Jozo Sopta, novi predstojnik samostana fra Vito Smoljan i dosadašnji upravitelj samostana fra Ivica Kyril Pavlović, član Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena. U ime provincijalnog ministra Provincije sv. Križa – Bosna Srebrena fra Zdravka Dadića, kao njegov osobni delegat bio je prisutan upravitelj Samostana u Cavtatu fra Ilija Stipić.

Prilikom primopredaje provjerene su sve potrebne knjige i dokumentacija, inventar koji pripada samostanu i crkvi te je potpisan primopredajni zapisnik.

Braća su obišla samostan i crkvu te utvrdila njegovo trenutno stanje. Dosadašnji upravitelj fra Ivica uputio je novog upravitelja fra Vitu u sve značajnije događaje, običaje i obljetnice koje se ovdje prigodno održavaju i slave. Samostan je u zadnje vrijeme dodatno obnovljen te se trenutno radi na restauraciji glavnog oltara u crkvi. U sklopu samostana djeluje arheološki muzej koji je otvoren za građanstvo.

Primopredaja je zaključena zajedničkom molitvom. Braća su se potom uputila u obližnji Franjevački samostan u Cavtatu koji je pod upravljanjem franjevaca Bosne Srebrene, a čiji je trenutni upravitelj fra Ilija Stipić. U samostanu u Cavtatu uslijedio je zajednički objed te razgledavanje samostana i crkve.