Izvještaj s XIV. područnog kapitula Primorsko-istarsko područnog bratstva OFS-a

Izvještaj se odnosio na razdoblje od 12. 3.2016. do 11. 3.2017. Kapitul smo započeli koncelebriranom svetom misom u svetištu Gospe trsatske koju je predvodio područni duhovni asistent iz samostana fratara konventualaca sa Cresa fra Zdravko Tuba. Nakon mise ispred Gospine slike zapjevali smo „Čuj nas majko“. U Auli smo nastavili radni dio sastanka. Nakon uvodne molitve sve nas je pozdravila područna ministra Blaženka, a potom su se svi predstavili. Naše bratstvo je bilo zastupljeno osim Blaženke sa područnom vijećnica za framu Belicom, našom ministrom Jadrankom te sa mnom kao delegatom.

Nakon toga je Blaženka podnijela izviješće o djelovanju područnog bratstva u razdoblju od ožujka 2016.godine.Od 16 bratstava sa našeg područja neaktivno je samo 1 bratstvo iz Kraljevice. Obnovljeno je bratstvo na Rabu, Gospodin je uslišao naše molitve, ali i trud koji smo uložili te im pružili podršku našim bratskim posjetom u kojem su sudjelovali brojni članovi sa našeg područja. Na žalost to je jedino bratstvo čiji predstavnici zbog bure nisu mogli doći. U našem pod. Bratstvu ima 404 člana. Zadnji izborni kapitul je bio prije godinu dana i na njemu su izabrana čak 2 člana iz našeg bratstva.

U proteklom razdoblju su održane 4 sjednice. Svečano je održana 5. obljetnica socijalne samoposluge na Žabici. Nazočni su bili na V.Izbornom kapitulu u listopadu 2016. u Samoboru te VIII. Nacionalnom susretu za formaciju kod sestara karmelićanki u Zagrebu u ožujku 2017. U ovoj godini je planirano 8 mjesnih kapitula od kojih je provedeno 3. Naši članovi OFS-a su aktivni u ŽPV-u, karitasu, župnim zborovima, koncertima, kumstvima u Kongu, prihvatilištu za beskućnike, socijalnoj samoposluzi, u kampanji 40 dana za život u Puli i Rijeci i ostalim aktivnostima. U prihvatilištu je 6 zaposlenih, provode se različite radionice i radne terapije te se prodaje časopis Ulične svjetiljke. Održavaju se i vježbe za studente sociologije.

Socijalnu samoposlugu vodi bratstvo na Žabici. Oni su sudjelovali u akciji „oslobodimo hranu PDV-a“. U samoposluzi volontiraju članovi sva 4 bratstva OFS-a našeg grada i dijele odjeću i obuću te hranu. Registrirano je 1700 korisnika, a mjesečno dolazi 7 osoba. Ovdje je zaposlena jedna osoba koja vodi samoposlugu.

U FRAMI imamo 4 aktivna bratstva: Sv. Anton-Pula, te Krnjevo, Žabica i Trsat u Rijeci sa 120 članova. Članovi se sastaju jedanput tjedno za razliku od OFS-a. Organiziraju razna hodočašća, hodove i duhovne obnove te posjećuju domove za starije osobe, a sudjeluju i u raznim inicijativama koje organiziraju u suradnji sa Biskupijom. Ističu pomoć i dobre odnose sa duhovnim asistentima. U travnju se organizira i susret mladih u Vukovaru. Na susretu su bila nazočna tri duhovna asistenta sa Žabice, Krka i Cresa.

Područna ministra je dalje navela da je mogućnost poboljšanja rada OFS-a duhovni poticaj te susreti sa bratstvima u potrebi. Istaknuta je problematika aktivnih i neaktivnih članova u bratstvima. Tom se prilikom razvila rasprava o obavezi plaćanja članarine i za neopravdano neaktivne članove. Ta odluka je donesena na nacionalnom vijeću iako nije najsretnije rješenje je značajno opterećuje financije nekih bratstava, a tako i našeg.

Područna vijećnica za financije Karmen nam je podnijela blagajničko izviješće i upoznala sa detaljnom analizom prihoda i rashoda. Trenutno stanje u blagajni područnog bratstva je 15100kn. Blaženka nas je upoznala sa novim priručnikom za formaciju koji sadrži sva predavanja i teme koje se obrađuju tijekom novicijata te su korisne svim našim članovima. Nova nacionalna ministra je Branka Černugelj iz bratstva Kaptol.

U FRAMI imamo 4 aktivna bratstva: Sv. Anton-Pula, te Krnjevo, Žabica i Trsat u Rijeci sa 120 članova. Članovi se sastaju jedanput tjedno za razliku od OFS-a. Organiziraju razna hodočašća,hodove i duhovne obnove te posjećuju domove za starije osobe, a sudjeluju i u raznim inicijativama koje organiziraju u suradnji sa Biskupijom. Ističu pomoć i dobre odnose sa duhovnim asistentima. U travnju se organizira i susret mladih u Vukovaru.

Traže odaziv na njihova vijeća, a isto tako žele sudjelovati u radu vijeća OFS-a. Ističu nerazumijevanje za njihov rad članova OFS-a te predlažu da naši članovi dolaze na susrete Frame te im govore o radu i aktivnostima OFS-a. Zaključeno je da se međusobno trebamo više upoznavati i uvažavatmi. Nisu svi članovi Frame pozvani da svoj vjernički život nastave u OFS-u, ali je prirodno da nakon razdoblja mladenaštva mnogi framaši shvate da u FSR-u trebaju nastaviti svoje franjevačko poslanje u zajednici, ali i društvu.
Jadranka je obavijestila je o područnoj duhovnoj obnovi na Košljunu u razdoblju od 16. do 18. lipnja.

Potom se pristupilo radu po pripremljenim temama koje je pripremila Belica, a urodile su otvorenom raspravom. Na kraju Kapitula na Blaženkin prijedlog obiđen je i trsatski križni put. Hvala Gospodinu koji nam je omogućio da se susretnemo sa braćom i sestrama cijelog našeg područja te u susretu i raspravi uz dragocjene duhovne asistente produbimo naše jedinstvo u Sv. Franji. Do sljedećeg susreta MIR I DOBRO!

Izvjestitelj: S. Kulić