Izložba o fra Berardu u Kamporu

Različiti su oblici našeg nastojanja u radu za nova duhovna zvanja. Mišljenja smo da se to može učiniti i prigodnom izložbom o znamenitim franjevcima iz naše zajednice, kao što je sigurno bio naš fra Berard.

U nedjelju, 24. srpnja nakon sv. mise za našeg uzornog redovnika, koju je predvodio mons. Valter Župan, krčki biskup u miru, u klaustru kamporskog samostana, izložbu fotografija i prigodnih tekstova, otvorila je autorica, gđa. Klara Barčić, fra Berardova nećakinja, koja živi i radi u Rimu kao umjetnička djelatnica. U pripravi i postavu izložbe, sudjelovala je ostala njezina obitelj, posebno prof. flaute, Ivana Barčić.

Izložba s preko pedesetak fotografija i nekoliko panoa o fra Berardovom životu i radu, popraćena prigodnim tekstovima na više jezika, zamišljena je kao cjelina sastavljana od pojedinih dijelova koji su bitno obilježili njegov dugogodišnji zemaljski hod; od rodnog mjesta Kampora, preko njegovih školskih dana, te različitih službi koje je obnašao u svome devedesetgodišnjem redovničkom životu, do smrti u Puli.

Fotografije, od najstarijih do najnovijih, kao i i tekstovi, bilo iz bogatog fra Berardovog spisateljskog opusa, bilo onih koje su drugi o njemu pisali, kao da pozivaju i potiču posjetitelja da se dive liku poniznog, ali dostojanstvenog redovnika, gospodina, kako ga je opisao o. biskup u svojoj pozdravnoj riječi, da ga nasljeduju u njegovom predanju Bogu i ljudima. Nažalost, fra Berard je bio zadnji redovnik naše Provincije rodom iz Kampora, uz ostale pokušaje, pa bismo svi željeli da ne bude i posljednji, nego da i danas ova župna zajednica iznjedri nova duhovna zvanja, istaknuo je mons. Valter u svojoj propovijedi.

Lijepo je ono što može biti predmet kontemplacije. Lijepo je nešto što zadržava našu pozornost. Tu je ideju lijepoga vrlo je dobro ostvarila autorica izložbe, gđa. Klara Barčić, jer se nad fotografijama i popratnim tekstovima uistinu može satima zadržavati pozornost i kontemplirati. Otkrivamo u izloženim eksponatima istinsku Božju nazočnost, na koju nas upućuje fra Berardov život.

Želja nam je da ova vrijedna i poticajna izložba, u sjećanju na fra Berarda, bude postavljena na Košljunu, gdje je pokopan, te u Puli gdje je dugo godina živio.