Hodočašće župe Voštarnica na Korčulu i u Međugorje

Naša zadarska Župa Presvetog Srca Isusova hodočastila je od petka, 10. studenog do nedjelje, 12. studenog na Korčulu i u Međugorje. Krenuvši u petak ujutro, zaputili smo se preko Pelješkoga mosta i poluotoka Pelješca do Orebića odakle smo trajektom prešli na otok Korčulu. Prvo naše hodočasničko stajalište bilo je mjesto Pupnat koje čuva spomen svetosti svojega sumještanina, a našega franjevačkog brata o. Marka Tvrdeića.

U župnoj crkvi dočekao nas je tamošnji župnik don Robert Karačić koji je ukratko predstavio povijest župe Pupnat, kao i život i djelovanje o. Marka Tvrdeića. U crkvi smo se pomolili i na grobu ovog Božjeg ugodnika te pohodili i njegovu rodnu kuću gdje se nalazi špilja u kojoj o. Marko boravio.

Nakon Pupnata, krenuli smo prema Blatu na Korčuli. Po dolasku u Blatu dočekao nas je u župnoj crkvi Svih svetih župnik don Željko Kovačević, koji je progovorio o povijesti župne crkve, kao i o bogatoj tradiciji ovoga pitomog korčulanskog mjesta. U župnoj crkvi nas je pozdravio pjesmom i dječji zbor iz župe Blato koji su nas pjesmom uveli u sljedeću postaju hodočašća – Svetište bl. Marije Propetog Isusa Petković koja je rodom iz toga mjesta.

Tu su nas dočekale sestre Kćeri milosrđa te nam predstavile život i rad bl. Marije Petković, kao i njihove Družbe, te smo slavili euharistiju. Po završetku misnog slavlja sestre su nam pokazale muzej i spomen sobu majke utemeljiteljice i počastile nas slasticama i kavom. Prvi dan našega hodočašća završio je smještajem i večerom u hotelima u Korčuli.

Drugi dan hodočašća započeli smo obilaskom stare gradske jezgre grada Korčule i njezinog bisera katedrale sv. Marka, evanđelista. Vođeni stručnim vodstvom upoznali smo se s poviješću grada, otoka i negdašnje biskupije pogledavši i „opatski muzej“ u negdašnjem biskupskom dvoru.

Nakon obilaska i molitve u crkvi sv. Marka krenuli smo na Pelješac gdje smo posjetili Samostan Gospe Delorite na Kuni koji su do nedavno posluživala braća naše Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. U tom malom Gospinom svetištu zamolili smo Gospodina da blagoslovi našu franjevačku zajednicu novim duhovnim zvanjima te se uputili prema Stonu.

Po dolasku u Ston, slavili smo misu u župnoj crkvi sv. Vlaha gdje nas je na kraju pozdravio i župnik don Bernard Pleše. Gostoprimstvo su nam iskazale i sestre franjevke Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije s Danača, primivši nas u Samostanu sv. Nikole u Stonu gdje smo uz pjesmu zahvalili sestrama. Drugi dan hodočašća završio je dolaskom u Međugorje, večerom i smještajem u hotelu.

Posljednji dan hodočašća započeli smo odlaskom na Podbrdo te smo slavili misu u župnoj crkvi sv. Jakova s drugim okupljenim narodom. Nakon misnog slavlja, objedovali smo u hotelu te se uputili prema Franjevačkom samostanu sv. Ante na Humcu gdje smo razgledali obje crkve, galeriju i muzej vođeni fra Andrijom Majićem, župnim i samostanskim vikarom.

U večernjim satima, zahvalni Gospodinu na ovim danima zajedništva, vjere i radosti, vratili smo se svojim kućama. Neka Gospodin blagoslovi sve nas kako bi i ovo hodočašće bilo plodno u našim životima! Više fotografija možete pregledati na poveznici.

Izvor: Župa Presvetog Srca Isusova – Zadar