„Glas Hrvatske“ o važnosti hrvatskih franjevaca u Buenos Airesu

Emisija Hrvatske radiotelevizije „Glas Hrvatske“ objavila je 2016. prilog o Hrvatima u Buenos Airesu i važnoj ulozi naše subraće fra Josipa Peranića i fra Jordana Ostojića te druge braće koja su od 1929. služila Hrvatima u Argentini.

Naime, kako je Europa prolazila veliku krizu u 19. stoljeću, Argentina je bila obećana zemlja za europske emigrante. Mnogi su krenuli prema Novom svijetu. Argentina je tako povećavala populaciju svakih 20 godina upravo zahvaljujući emigrantima. Tako su i Hrvati „trubom za kruhom“ došli u Argentinu.

„Bila su tri velika vala migranata. Prvi od 1875. pa nadalje, zatim drugi od 1910. do 1929. i treći poslije rata. Primljeni smo raširenih ruku i bili smo zahvalni što smo stigli u svoju drugu domovinu“, istaknuo je ravnatelj Školskog centra „Kardinal Stepinac“ u Hurlinghamu u Buenos Airesu fra Jordan Ostojić. Voditelj Hrvatskoga središta sv. Nikole Tavelića i Hrvatskoga središta sv. Leopolda Mandića u Buenos Airesu fra Josip Peranić je istaknuo da sada već peta ili šesta generacija Hrvata traži svoja imanja i korijene.

Sada u Argentini živi oko 350 tisuća Hrvata i njihovih potomaka. Gotovo da nema mjesta u Argentini gdje nema Hrvata. Hrvatski franjevci od samih su početaka bili velika potpora onima koji su dolazili. „Zahvalni smo franjevcima na svemu što su učinili za nas. Mi smo jedna velika obitelj. Franjevci su uvijek okupljali mlade i tako se razvijao naš zajednički život“, istaknuli su hrvatski vjernici u Buenos Airesu.

„Franjevci, koji su došli ovdje prije gotovo 100 godina, primali su Hrvate koji su dolazili zbog ekonomskih i političkih razloga. Mi još uvijek slavimo misu na hrvatskom i pjevamo na hrvatskome. Nastojimo zadržati hrvatsku kulturu i tradiciju“, istaknuo je, između ostaloga, fra Josip Peranić.

Pogledajte cijeli prilog na španjolskome jeziku: