Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Generalni ministar posjetio našu braću u Buenos Airesu

Generalni ministar Reda Manje braće fra Massimo Fusarelli pohodio je, u sklopu vizitacije Franjevačke provincije sv. Franje Solanskog iz Argentine, u srijedu 27. i četvrtak 28. rujna našu braću fra Josipa Peranića i fra Jordana Ostojića, koji djeluju u Buenos Airesu.

Generalni ministar je, u pratnji vikara Franjevačke provincije sv. Franje Solanskog iz Argentine fra Claudija Eqiuzea, u srijedu 27. rujna stigao u naš Hrvatski misijski centar sv. Nikole Tavelića na Tejaru. Dočekali su ih fra voditelj misije Josip Peranić i provincijalni ministar naše Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko.

Održali su kraći sastanak uoči susreta s braćom koja djeluju u Argentini: već spomenutim fra Josipom Peranićem i fra Jordanom Ostojićem, voditeljem Zavoda bl. Alojzija Stepinca u Hurlinghamu. Uslijedila je zajednička večera i druženje. Generalni ministar je ostao noćiti na Tejaru zajedno s našom braćom fra Tomislavom i fra Josipom.

Drugoga dana pohoda, u četvrtak 28. rujna, održan je susret s braćom koja djeluju u Argentini fra Jordanom i fra Josipom, zajedno s provincijalnim ministrom fra Tomislavom, provincijskim vikarom fra Claudijom i generalnim ministrom fra Massimom u Zavodu „Kardinal Stepinac“ na Hurlinghamu. U Zavodu već nekoliko desetljeća djeluje vrtić, osnovna škola, dvije srednje škole te obrtnička tehnička škola.

Djelatnici ovih ustanova su zajedno s djecom i mladima održali dobrodošlicu braći franjevcima te je u obližnjoj školskoj dvorani održan i kraći program. Ove ustanove trenutno broje oko tisuću i osamsto učenika i djece. Nakon prigodnog programa i riječi dobrodošlice, prisutnima je svoj pozdrav uputio i generalni ministar. U govoru se osvrnuo na to kako današnje vrijeme od nas traži da prijeđemo na osobni model pratnje učenika s osobitom senzibilnošću na sve tri razine rasta djece, odnosno na njihovu tjelesnu, duševnu i duhovnu razinu.

Zahvalio je odgojiteljima i braći franjevcima koji djeluju u ovom Zavodu i naglasio kako mu je izrazito drago jer osjeća da je ovdje utisnut duh franjevaštva i zajedništva. Prisutnima su se obratili i predstavnici Zavoda, istaknuvši zahvalnost za sve što su zadarski franjevci u proteklih gotovo 100 godina učinili za njih.

„Generalni ministre, za nas je velika radost i čast primiti posjet nasljednika sv. Franje iz Asiza. Vaš posjet ima duboko i bogato značenje za cijelu obrazovnu zajednicu Zavoda ‘Kardinal Stepinac’, jer su ga osnovali hrvatski franjevci, sinovi Franje Asiškoga, kojega danas upravo Vi predstavljate. Dobro je, pravedno i potrebno znati da je povijest našega obrazovnog Zavoda, u njegovih 62 godine postojanja, prožeo i obilježio duboki i bogati franjevački duh. Ovdje se osjeća i živi duh sv. Franje Asiškoga. Naši dobri franjevci su posijali i održavaju do danas taj franjevački trag, za koji vjerujemo da je neizbrisiv. Nije bez razloga ovaj Zavod vođen molitvom sv. Franje: ‘Gospodine, učini me oruđem svojega mira’“, istaknuli su predstavnici Zavoda.

„Želim iskoristiti priliku i prisutnost provincijalnog ministra Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, fra Tomislava Šanka, kako bih izrazio našu duboku zahvalnost za izvanredno djelo koje su hrvatski franjevci učinili i još uvijek čine tijekom 94 godine misijskog prisustva u našoj voljenoj Argentini. Vi i generalni ministar možete biti ponosni na svoje fratre. A onima koji su prethodili, a posebno Vama, o. Jordane, hvala što ste uvijek održavali živima prekrasne franjevačke karakteristike: vedrinu, blagost, skromnost, strpljenje, raspoloživost i ljudskost. Uvijek spreman pružiti ruku obiteljima u teškoćama, slušati roditelje, učenike, nastavnike….a posebno ta zarazna franjevačka radost…Hvala fra Jordane i budite uvijek takvi, trebamo Vas“, istaknuli su. Nakon susreta s učenicima i odgojiteljima, braća su posjetila zajednicu klarisa koja je također smještena u sklopu Zavoda. Trenutno zajednica broji šest sestara klarisa koje su porijeklom iz Meksika.

Uslijedio je posjet biskupu biskupije Moron Jorgeu Vázquezu i njegovom generalnom vikaru Marianu del Riju te objed. Razgovor je protekao u ugodnoj i bratskoj atmosferi te se promišljalo o budućnosti Zavoda u Hurlinghamu.

Nakon ugodnog druženja, braća su posjetila klerikat argentinske Franjevačke provincije sv. Franje Solanskog gdje trenutno boravi sedmorica braće s privremenim zavjetima zajedno s gvardijanom i odgojiteljem. Nakon toga braća su otišla u kraći posjet sestrama milosrdnicama u José Ingenieros. Tu se nalazi samostan i župna crkva koja trenutno pripada našoj Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te zavod za odgoj mladih i djece Ateneo koje vode sestre milosrdnice.

Zatim je u Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikole Tavelića na Tejaru slavljena svečana misa u prisustvu stotinjak vjernika iz hrvatske misije u Buenos Airesu. Misu je predslavio generalni ministar zajedno s braćom franjevcima. U propovijedi se osvrnuo na liturgijska čitanja iz proroka Hagaja te odlomak iz Evanđelja po Luki.

Naglasio je kako samo ono djelovanje koje dolazi iz susreta i odnosa s Bogom može donijeti plodove koji vode k Bogu. U tom smislu posebno je zahvalio braći koja djeluju u Buenos Airesu te je rekao kako je Isusovo djelovanje među ljudima bilo privlačno po njegovoj ljudskosti i duhovnosti. Takav Isusov stav izazivao je pitanja o njemu te bi rijetko tko ostao ravnodušan. Kada je naše djevovanje usklađeno s Isusovim, onda i naše svjedočenje izaziva slična pitanja i sveti nemir koji potakne ljude da se stave u odnos s Božjom prisutnošću, istaknuo je, između ostaloga, fra Massimo.

Na kraju mise, vjernike je pozdravio provincijal fra Tomislav, uputivši riječi zahvale posebno svoj onoj braći iz Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri koja djeluju na području Buenos Airesa od 1929. godine. Nadovezao se na redak Psalma 149. koji govori o Božjoj ljubavi prema svome narodu. Tu blizinu i tu ljubav posebno smo dužni mi kao braća, redovnici i svećenici, svjedočiti tamo gdje smo poslani – najprije življenjem našeg međusobnog zajedništva te blizine s onima koji su najpotrebniji, istaknuo je provincijal. Sve je još jednom pozdravio voditelj Hrvatske katoličke misije na Tejaru fra Josip Peranić, naglasivši kako je iznimno zahvalan i radostan zbog ovog posjeta.

Uslijedila je prigodna večera i druženje s vjernicima u Hrvatskom odgojnom centru Pico, gdje se i danas podučava hrvatski jezik, kultura, običaji te u njemu djeluju različite folklorne grupe. Centar je svojevremeno osnovao franjevac naše Provincije fra Ivan Gavran, zajedno s vjernicima u Buenos Airesu, te je i sam ondje proveo neko vrijeme kao misionar.

Foto: Santiago De Luca