Franjevačke pučke misije u Župi sv. Nikole Tavelića u Rijeci

U Župi sv. Nikole Tavelića na Krnjevu u Rijeci od 7. do 14. listopada 2018. održane su franjevačke pučke misije. Glavni pokretač ovih Franjevačkih pučkih misija u našoj domovini je Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda te su ovo bile 15. franjevačke pučke misije otkako je zaživjela ova plodonosna inicijativa. Franjevačke pučke misije pokrenute su na prijedlog i inicijativu fra Ivana Matića, fratra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Fra Ivan oko sebe okuplja i ostale fratre svoje Provincije te sve one koji se žele uključiti u njihov rad, od laika do posvećenih osoba.

Misije su u našoj Župi započele 7. listopada s večernjom Svetom Misom u 19 sati koju je predslavio nadbiskupov izaslanik mons. Sanjin Francetić. Mons. Francetić se u homiliji osvrnuo na važnost poslanja svakoga čovjeka kojem Bog na poseban način povjerava jedinstvenu i neponovljivu zadaću koju samo on može izvršiti te je ovaj svijet bogatiji ili siromašniji ovisno o načinu na koji mi prihvatimo Božju suradnju. Po završetku homilije misionarima je uručen mandat te su kao simbol svoga poslanja dobili oko vrata mali križić tau. Ovoga puta u misijama su sudjelovali fratri s Trsata i to novaci s njihovim odgojiteljima fra Tomislavom Faletarom i fra Ljubom Sesarom uz pomoć fra Marka Vukovića. Iz Slavonskog Broda pridružio nam se drugoga dana i fra Goran Malenica.

Misije su započele jutarnjim klanjanjem pred euharistijskim Otajstvom te molitvom jutarnje molitve iz časoslova. Jutra su uglavnom bila obilježena prilikom za klanjanje, osobnu molitvu, ispovijed i razgovor sa svećenicima. Novaci su posjetili obližnju Osnovnu školu Eugen Kumičić i Osnovnu školu Turnić.To je bila prilika da se učenici susretnu s pojmom duhovnog zvanja te svijetom redovnika i njihovom formacijom. Ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji ravnatelja i vjeroučitelja obiju osnovnih škola.   Popodnevni dio programa sastojao se je od susreta s različitim grupama i zajednicama koje djeluju pri Župi sv. Nikole Tavelića. Tako su se priliku susresti s misionarima imali roditelji ovogodišnjih krizmanika i prvopričesnika, zajednica mladih obitelji, zajednica Franjevačkog svjetovnog Reda, zajednica mladih – Frama, grupe s kateheza za odrasle i nekoliko molitvenih grupa. Misionari su održali i sat vjeronauka za krizmanike.

Drugi dio popodnevnog programa sastojao se je od prigodne kateheze na temu dana te Svetog Misnog slavlja. Po završetku Svete Mise ovisno o danu bila je prilika za svjedočanstva misionara te zadnjega dana za svjedočanstvo vjernika.   Drago mi je naglasiti kako je svakoga dana crkva bila lijepo popunjena te se osjećao istinski franjevački duh molitve, jednostavnosti i blizine. Posebno je upečatljivo bilo euharistijsko klanjanje u četvrtak uvečer te procesija sa slikom Blažene Djevice Marije u subotu navečer u kojoj su vjernici sudjelovali krečeći sa svjećicama u rukama i molitvom krunice na ustima. Uslijedila je posvetna molitva Mariji i čin predanja u njene ruke.

Zadnjeg dana misija, u nedjelju 14. listopada, proslavili smo svečano Svetu Misu u 10.30 sati koju je predslavio fra Ivan Matić te uručio mandat svima nama koji ostajemo u Župi da se sada i mi uključimo i predamo drugima ono što smo po ovim misijama primili. Fra Ivan je u svojoj homiliji naglasio važnost nenavezanosti na svoje male sigurnosti i vjere u poslanje koje nam Gospodin povjerava te kako da nas upravo po poslanju drugima još više sa sobom povezuje i daruje.   Zahvalnim dragome Bogu i našim misionarima na ovom jedinstvenom iskustvu ostajemo povezani u molitvi i nadi da će ove franjevačke pučke misije biti malo oviše od lijepog osjećaja te da će potaknuti hrabre duše da s više žara i autentičnije prionu uz zadaću koju im Gospodin povjerava kako bi ova naša Župa postala bolje i ljepše mjesto za svakog čovjeka dobre volje.

fra Tomislav Šanko