Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Franjevačke pučke misije u Puli

U našoj župi i samostanu sv. Antuna Padovanskog u Puli, održane su od 22. do 29. studenog Franjevačke pučke misije pod geslom:”Danas mi je boraviti u tvojoj kući”. Ovaj pastoralni projekt u organizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ideja je fra Ivana Matića koji je koordinator misija. Misije se održavaju u duhu svetog Franje Asiškog koji je želio obnoviti Crkvu, ali i u duhu pape Franje koji na neki novi način također obnavlja Crkvu napominjući da je svakome od nas potrebna duhovna obnova uz obraćenje i rast u vjeri.

U misijama je sudjelovalo šest svećenika: fra Ivan Matić, fra Goran Malenica, fra Igor Andrijević, fra Darko Tepert, fra Filip Đurđević, fra Leopold Mičić iz Rovinja i pet bogoslova. Na početku misija, u nedjelju 22. studenog, misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan i tom je prigodom predvodio i obred blagoslova misionara koji su dobili poslanje da mogu djelovati u župi i gradu. Svim misionarima dobrodošlicu su izrazila braća koja žive u samostanu, a misno slavlje pjesmom je animirao naš zbor mladih „Svjetla vjere“.

Kroz tjedan dana djelovanja misionari su se približili ljudima grada Pule u različitim segmentima svakodnevnog života: posjetom dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, sveučilištu u Puli, domovima za starije i nemoćne, zatvoru, ali i susretima po obiteljima i sa svim aktivnim grupama naše župe: ŽPV, OFS i FRAMI, prvopričesnicima i krizmanicima, dječjem zboru i ministrantima, mladim studentima i pjevačima, neokatekumenima, karitasu… Po bogatstvu sadržaja, napose broju odlazaka misionara u institucije i domove, misije su bile otvorene cijelom gradu. U crkvi su se svakodnevno održavali razni duhovno-molitveni sadržaji i pobožnosti. Misionari su zajedno s redovnicima domaćinima dan započinjali jutarnjom molitvom u crkvi pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Redoviti dnevni trenutak zajedničke molitve bila je i molitva Srednjeg časa s blagoslovom s Presvetim. Kroz jutarnje sate do Srednjeg časa svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed i duhovne razgovore. Bili su i na raspolaganju u poslijepodnevnim satima sve do kraja mise. Najveći plod ovih misija vidio se po tome što su svećenici bili bez odmora, a vjernici željni ovakvih susreta koji im pomažu u njihovoj svakodnevnici svjedočiti vjeru. Misionari su tijekom trajanja misija gostovali na regionalnim i lokalnim radio i tv postajama, te dobili prostor u lokalnom dnevnom tisku. Poslijepodnevni program, uz redovitu ispovijed, krenuo bi duhovnim nagovorom na temu dana nakon čega se molila krunica ili neka druga pobožnost prije mise. Na večernjim misama su propovijedali različiti svećenici i nastupili različiti zborovi koji su aktivni u župi, uz gostovanje novaka sa Trsata i mladih „Malo stado“ iz Koprivnice.

Korisno je bilo slušati svakodnevne propovijedi koje su bile bogate osobnim svedočenjem poziva, mlade novake sa Trsata koji su svojom prisutnošću prostor oko oltara obojali franjevaštvom i osobnim svjedočenjima svoga poziva. Grupa mladih iz Koprivnice „Malo stado“ izvela je mjuzikl na temu „Sa sv. Franjom – zajedno“ na nov i zanimljiv način kroz pjesmu, priču, „repanje“ skeč i glazbu. Mladi bogoslovi i fra Tomislav u prigodnoj nogometnoj utakmnici bili su bolji i zasluženo pobjedili bogoslove neokatekumenskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ koje djeluje u Puli. Zadnjeg dana misija imali smo prigodnu procesiju po ulicama naše župe sa Gospinim kipom. Crkva je svaku večer bila ispunjena vjernicima a oltar okružen svećenicima, bogoslovima i ministrantima koji su se odazvali u lijepom broju.

Svečano misno slavlje na kraju Franjevačkih pučkih misija predvodio je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. U prigodnoj homiliji naglasio poruku dnevnog evanđelja „Budni budite!“, napomenuvši kako je potrebno događaje razumom prosuđivati, a ne se samo prikloniti općeprisutnom načinu razmišljanja koji linijom manjeg otpora prihvaća negiranje temeljnih prirodnih i moralnih zakona. Biskup je zahvalio misionarima što su kroz tjedan dana intenzivno radili nastojeći potaknuti ljude u toj sredini na življenje kršćanskog života i na povratak Bogu i Crkvi, a okupljenim vjernicima je poželio da im te netom održane misije budu uspješan trag za obraćenje.

Na kraju misija vjernici su dobili letak o tome kako nastaviti živjeti u duhu misija te kako naučeno uspješno prenositi u svoj svakodnevni život i svoje okruženje. Na kraju su se prigodnim zahvalama svima koji su sudjelovali u misijama obratili župnik fra Tomislav Hrstić i fra Ivan Matić, dok se za bratskim stolom gvardijan fra Mate Trinajstić zahvalio svima na sudjelovanju i trudu oko ovih misija koje su imale kvalitetan sadržaj kroz cijeli tjedan. Neka ove Franjevačke pučke misije budu sjeme velikih, dugoročnih duhovnih plodova na dobrobit župe i cijelog grada Pule, hvala misionarima!

fra Tomislav Hrstić