Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Franjevačka ljetna škola duhovnosti u Sarajevu

ljetnaskola1

Održava se od 12. do 18. srpnja na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

Franjevačka teologija u Sarajevu, Aleja Bosne Srebrene 111, organizira i ovog srpnja već tradicionalni program trajne formacije za članove i članice franjevačke obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i sve zainteresirane koji žele upoznati franjevačku duhovnost, moralno i kulturno bogatstvo franjevačke karizme. Cilj ovog programa je upoznavanje veličanstvene vizije sv. Franje Asiškoga koji se temelji na Isusovu evanđelju i koja ističe bratstvo i sestrinstvo ne samo svih ljudi, nego i svih bića, svih Božjih stvorenja i svega stvorenoga. Sva bića u svemiru su braća i sestre po stvorenosti. Franjo time nudi alternativu današnjem svijetu nasilja. Kroz tu prizmu kroz ovaj program bosanski franjevci nude integracijski studij iz franjevačke povijesti, franjevačkih izvora, franjevačke filozofije i teologije, te franjevačke duhovnosti, kao i praktične vježbe – radionice i posjete različitim vjerskim institucijama.
Program predviđa studijski dio koji obuhvaća teme i predavače: „Povijest franjevačkog pokreta: Povijest franjevaštva u Hrvata” (dr. fra Marko Kramarić); „Bl. Marija Petković: Vlastiti put posvećenog života” (mr. s. Vijaneja Kustura; „Sv. Klara Asiška: Novost u posvećenom životu” (mr. fra Rozo Brkić); „Veliko u malome – pokušaj tumačenja jedne kršćanske paradigmre” (dr. Dragan Pavelić); „Franjevačka filozofska i teološka škola; Franjevaštvo u našem vremenu” (dr. fra Mile Babić); „Bitni elementi redovničke duhovnosti; Temeljne značajke franjevačke duhovnosti; Ekumenski i međureligijski dijalog u franjevačkoj tradiciji (dr. fra Marinko Pejić). Program obuhvaća i radionice Rad s tekstovima Franjevačkih izvora, Dijeljenje vlastitih iskustava.
Predviđeni su i posjeti najstarijim franjevačkim samostanima, sarajevskoj katoličkoj katedrali, Židovskom hramu i muzeju, staroj pravoslavnoj crkvi i muzeju, sarajevskoj Husrev-begovoj džamiji.
Na Franjevačku ljetnu školu duhovnosti pozvani su uz članove i članice franjevačke obitelji i bogoslovi, studenti i studentice, članovi i članice OFS, Frame, kapelani, župnici, gvardijani časne sestre kao i svi ostali intelektualci različitih vjera i narodnosti da zajedno otkrivamo vrijednosti drugih i drugačijih od nas i da gradimo ozračje uzajamnog povjerenja, kao pretpostavke nužne za miroljubiv život, poručuju bosanski franjevci.

Smještaj i hrana su osigurani tijekom cijelog tečaja za sve sudionike i sudionice na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu po cijeni od 240 KM ili 120 eura odnosno 900 kuna. Program počinje u nedjelju 12. srpnja u 19 sati, završava u subotu 18. srpnja s objedom. Svi sudionici će na kraju sedmodnevnog tečaja dobiti certifikate. Prijave su u tijeku mogu se poslati do 30. travnja na adresu: fra Pero Vrebac, e-mail: vreeper@gmail.com i na mob. ++387 63/ 294 – 853. Informacije se mogu dobiti i na tel. ++387 33/453 – 266, faksom na ++387 33 460-507 te e-mail: tajnteol@bih.net.ba.