Fra Matija Jurišić zaređen za đakona

Dubrovački biskup Roko Glasnović zaredio je za đakone Ivana Galjufa i Petra Markića na naslov Dubrovačke biskupije te fra Matiju Jurišića na naslov Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri u subotu 14. listopada u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

Biskup Glasnović je na početku pozvao sve okupljene da molitvom za vrijeme mise prate đakone, a isto tako da mole Uskrslog Krista, Kneza mira, za mir. Za dostojnost kandidata da pristupe đakonskom ređenju, kako je to predvođeno obredom, jamčio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

„Prije nešto više od godinu dana imali smo đakonsko ređenje u našoj biskupiji, a evo sad Krist ponovno daruje svoju Crkvu“, rekao je na početku propovijedi dubrovački biskup. Primijetio je i kako sva trojica ređenika imaju apostolska imena. Tumačeći misna čitanja, biskup Glasnović istaknuo je da Krist nije došao da bude služen, nego da služi te je zatim detaljnije govorio o samoj službi đakona, koja uključuje liturgijsku službu i službu siromasima.

„Što je veća služba, potrebna je i veća poniznost“, rekao je te dodao da je uz vjeru, ufanje i ljubav poniznost kraljica kreposti. „U ovom trenutku kada je pred vama čin polaganja ruku i posvetna molitva ređenja, dovršava se jedan cilj vašega puta, ali se zapravo tek sad otvara epoha vašeg osobnog života i života one zajednice Kristove u koju ulazite i u kojoj preuzimate službu u zajedništvu sa svojim biskupom i prezbiterima”, poručio je ređenicima.

Poželio je da im Gospodin umnoži vjeru, nadu i ljubav i udijeli im darove svoga Duha Svetoga, mudrost Božju, da razlikuju, razlučuju i dobro postupaju, uvijek po zakonu ljubavi i služenja. Ređenju su nazočili roditelji, braća i sestre, rodbina i prijatelji ređenika, kao i svećenici Dubrovačke biskupije, Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te misionari Krvi Kristove, moleći za ređenike i njihovu ustrajnost na putu prema svećeništvu.

Među koncelebrantima bili su provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Vedran Torić te delegat Misionara Krvi Kristove p. Ilija Grgić. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebice.

Izvor: IKA // Foto: Ivo Marlais