Fra Joakim Gregov sudjelovao na likovnoj koloniji za obnovu bazilike Srca Isusova

Likovna kolonija „Tvome Presvetom Srcu“ održana je od četvrtka 24. do subote 26. kolovoza u dvorištu bazilike Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Akademske slikare i kipare, među kojima je bio i naš subrat fra Joakim Gregov, okupila je jedna od sudionica kolonije i župljanka u bazilici Dunja Ana Vučićević.

Likovna kolonija organizirana je s ciljem prikupljanja sredstava od prodaje umjetničkih djela koja će biti namijenjena obnovi bazilike i izgradnji pastoralnog centra „Anamarija Carević“ po mladoj župljanki koja je preminula zbog posljedica zagrebačkog potresa.

Likovna kolonija počela je misom, a za inspiraciju i dodatne informacije o bazilici i Anamariji Carević umjetnici su pogledali dokumentarni film autora Đele Jr. i Paule Jusić Bazilika Presvetog Srca Isusova. Nakon filma i kratkog predavanja arhitekta Nenada Bacha, uključenog u proces obnove, organiziran je obilazak bazilike koja je u fazi konstrukcijske obnove.

Budući da je tri dana kratko vrijeme za započeti i završiti umjetničko djelo, dio umjetnina nije dovršen, ali svakako će biti gotove do izložbe i aukcije koja je planirana u bazilici Srca Isusova u ponedjeljak 23. listopada u 19.30 nakon večernje mise. U tri dana kolonije nastalo je deset umjetničkih djela, a do aukcije bi ih trebalo biti oko 15.

Zahvala organizatora ide akademskim kiparima Hrvoju Dumančiću, Slavenu Miličeviću, Hrvoju Urumoviću, Petru Ćuji i fra Joakimu Gregovu te akademskim slikaricama i slikarima Dori Šitum, Zoranu Karmeliću, Ivanu Šestanu, Evi Vukini i Dunji Ani Vučićević.

Rad fra Joakima Gregova
Rad fra Joakima Gregova

Izvor: IKA