Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Euharistijsko klanjanje uoči đakonskog ređenja u Dubrovniku

Euharistijsko klanjanje uoči đakonskog ređenja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u petak 13. listopada predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović. Na početku klanjanja dubrovački biskup je u molitvi zahvalio Bogu što je izabrao trojicu mladih ljudi i pozvao ih da po sakramentu svetog reda nastave kroz đakonsku službu slijediti djelo Božjih ruku.

Kandidati za đakonat Ivan Galjuf, Petar Markić i član naše Provincije fra Matija Jurišić pred izloženim Presvetim i pred okupljenom zajednicom izrekli su svoje molitve Bogu.

Bogoslov Markić u molitvi je, između ostaloga, Bogu zahvalio na svemu što mu je Bog dao u životu, na brojnim milostima kojima ga je obasipao. Zahvalio je Bogu na milosrđu i strpljenju, na tome što ga je pozvao, iako, kako je rekao, ima mnogo boljih od njega koji bi Bogu mogli bolje služiti. Zahvalio je na roditeljima i na braći i na cijeloj obitelji. Potom je u molitvi stavio svoj đakonat u Božje ruke i zamolio da nikada ne zaboravi tko ga je pozvao i tko ga je poslao te da ustraje u svojoj službi Bogu.

Fra Matija je zamolio Boga da bude njegova snaga u slabosti, svjetlo u tami i da bude dostojan poziva. Zamolio je Boga da vodi Božji narod ka spasenju. Zahvalio je na svim ljudima koji su ga pratili u molitvama. Zamolio je također Boga da se na zemlji možemo nazivati braćom i sestrama te za „duhovne oči“ kako bi prepoznavali Boga u svakom čovjeku.

Bogoslov Galjuf se prisjetio trenutka kada ga je Bog pozvao. Kako je rekao, tražio je odgovor od Gospodina, a on mu je odgovorio da nije došao po pravednike nego po grešnike i tada je odlučio odgovoriti Gospodinu i krenuti u avanturu života s Kristom. Zahvalio je na snazi i milosti koje mu je Bog dao. Rekao je da se osjećao poput proroka Jeremije koji se Bogu požalio da ne umije govoriti, unatoč tome Bog ga je pozvao da mu služi i da po tom služenju dovede druge Bogu.

Euharistijsko klanjanje je pratio slavljenički tim molitvene zajednice Effata, a Presveto je izložio katedralni župnik i predsjednik Vijeća za pastoral zvanja don Marin Lučić. Na misnom slavlju prije euharistijskog klanjanja kandidati za primanje svetog reda đakonat položili su ispovijest vjere i izjavu o svojevoljnom preuzimanju obveze celibata koja je sastavni dio đakonskog ređenja.

Izvor: IKA // Foto: Dubrovačka biskupija