Braća iz Bitetta s moćima blaženika posjetila našu braću u Splitu i Hvaru

Gvardijan Samostana bl. Jakova Zadranina u Bitettu (Provincia di S. Michele Arcangelo dei Frati Minori di Puglia e Molise) fra Vincenzo Dituri i predstavnik Franjevačkog svjetovnog reda te laika njihove zajednice gospodin Antonio Giordano stigli su u subotu 4. svibnja u posjet Franjevačkom samostanu sv. Frane u Zadru te donijeli poznatu relikviju u kojoj se nalazi prst bl. Jakova Zadranina.

S tom relikvijom stanovnici Bitetta svake godine u procesiji mole za svoj grad. Slavlje traje dva dana. Prvog dana relikvija se nosi iz samostana do katedrale da bi se drugoga dana ponovno vratila u samostan.

Prije godinu dana na hodočašću u Bitetto, zajedno s oko 50 hodočasnika iz Zadra, nakon svečanog slavlja i ručka, došli smo do ideje da se više povežemo s braćom iz Bitetta. Naš provincijal fra Tomislav, fra Vincenzo i njegov provincijal fra Alessandro Mastromatteo došli su na ideju da se ove godine takva procesija održi u Zadru s relikvijom blaženika. Misa i procesija u nedjelju 5. svibnja u Zadru su protekle dostojanstveno i izvan svih očekivanja što se tiče broja hodočasnika i vjernika koji su sudjelovali. Po nekim procjenama, sudjelovalo je više od tisuću vjernika.

U procesiji je jednim dijelom relikviju nosio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, a u jednom trenutku ju je ustupio našem provincijalu fra Tomislavu. Zatim je u zadarsku katedralu ušla svečana povorka te je nadbiskup Zgrablić blagoslovio sve prisutan, a relikvija je bila izložena na čašćenje. Tijekom procesije, nadbiskup je u jednom trenutku blagoslovio Zadar i to u dijelu u kojem je, prema pretpostavkama, bila crkvica sv. Marije gdje je blaženik kršten.

Nakon slavlja, dvojica braće iz Bitetta ostala su s našom zajednicom još tri dana. Nakon velike procesije, prvog dana otišli su s provincijalom fra Tomislavom na Hvar u posjet bratu fra Joakimu Gregovu gdje je održana i službena kanonska vizitacija. Nakon vizitacije, fra Tomislavu i fra Joakimu su se na ručku pridružila braća iz Italije te je fra Joakim, koji je poznat po velikoj gostoljubivosti, obećao da će sljedeće godine izliti reljef bl. Jakova, čiji nacrt već ima, a koji će pokloniti braći iz Bitetta.

Nakon ručka i druženja, braća su zajedno razgledala Hvar i njegove znamenitosti. Navečer su se vratili u Samostan sv. Ante u Splitu gdje su prenoćili. Drugoga dana, braća iz Bitetta su zajedno s provincijalnom fra Tomislavom sudjelovala na svečanoj misi i procesiji o proslavi sv. Duje. Nakon toga su zajedno razgledali grad.

Zatim su s relikvijom blaženika posjetili svu braću splitskog samostana te se fotografirali. Osobito je značajan bio susret s bolesnom braćom koja žive u tome samostanu. Provincijal ih je blagoslovio i izmolio posebnu molitvu na čast blaženika te su braća zajedno molila. Sva bolesna braća imala su priliku iskazati štovanje relikviji. Nakon zajedničke molitve, provincijal je otpratio braću iz Italije na trajekt prema Anconi.

Nadamo se da će sljedeće godine slavlje u Bitettu, po pozivu naše braće iz Italije, predslaviti nadbiskup Zgrablić ako bude u mogućnosti. Željeli bismo da se ova tradicija nastavi i da se naša dva grada još više povežu po mogućnosti bratimljenjem, ali i obostranom posjetom hodočasnika tijekom ovih proslava. Ideja je da zadarski hodočasnici hodočaste u Bitetto, a da grupa hodočasnika iz Bitetta hodočasti u Zadar.

Povjeravamo sve to našem blaženiku. Bl. Jakove Zadranine, moli za nas.