Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Blagdan sv. Benedikta proslavljen na splitskom Poljudu

Blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Europe, svečano je proslavljen u utorak 11. srpnja 2023. u crkvi Franjevačkog samostana sv. Ante na splitskom Poljudu. Misu je predslavio duhovnik Hrvatske udruge „Benedikt“ don Mladen Parlov, a suslavio je domaći župnik i gvardijan fra Frano Delić.

Don Mladen se u propovijedi dotaknuo života i djela sv. Benedikta. Usporedio je njegovo vrijeme sa sadašnjim u kontekstu moralnog propadanja zapadno-europskih kršćanskih vrijednosti i civilizacije. „Danas se svi povlače i teže duhovnom vodstvu, ali bježe od Crkve i Krista“, zaključio je propovjednik. Naglasio je da danas ekologija postaje postmoderni oblik religije koji sve više dominira.

Radoslav Zaradić, predsjednik udruge „Benedikt“ koja je organizirala proslavu, istaknuo je neke poveznice života i djela sv. Benedikta s današnjim procesima: ratovima, emigracijskim procesima i propadanju civilizacije te političkim na primjeru formiranja zajednice europskih naroda. Podsjetio je na susret sv. Benedikta s ostrogotskim kraljem Totilom. U turbulentnim vremenima ranoga srednjeg vijeka benediktinci su postali bastion stabilnosti koji je prihvaćao svakog stranca pod svoje okrilje. Unutar samostanskih zidina oni su mačeve talili u plugove i ostala radna oruđa.

Na kraju mise okupljeni su uputili molitvu sv. Benediktu: „Budi nam i danas blizu svojim nebeskim zagovorom i da europski narodi nađu i sačuvaju putove reda, pravednosti i bratskog zajedništva“, objavljeno je na mrežnoj stranici Udruge.

Foto: Hrvatska udruga „Benedikt“