Blagdan sv. Bartolomeja i sjećanje na o. Marka Tvrdeića u Pupnatu

Mnoštvo vjernika okupilo se u župnoj crkvi u Pupnatu u četvrtak 24. kolovoza na blagdan sv. Bartolomeja i uz sjećanje na njihovog sumještanina o. Marka Tvrdeića koji je rođen na taj dan, a čiji posmrtni ostaci se nalaze u crkvi. Misno slavlje predvodio je fra Jerko Nediljko Jerkan iz dubrovačkog samostana Male braće uz koncelebraciju svećenika Korčulanskog dekanata.

Marko Tvrdeić je rođen u Pupnatu 1733., a preminuo je na glasu svetosti u Riminima 1785. Njegovi posmrtni ostaci su preneseni u župnu crkvu u Pupnatu 1877. godine. Predvoditelj slavlja je spomenuo kako – iako službeno nije proglašen blaženim – otac Marko „zavređuje čašćenje jer u evanđelju imamo Blaženstva u kojima Isus govori o onima koji su blaženi, a otac Marko je tako i živio“.

„Vox populi, vox Dei“, glas ljudi, je kao glas Božji, rekao je fra Jerko i nastavio kako je to slavlje, na kojem se iz godine u godinu okuplja veliki broj njegovih mještana, pokazatelj da „otac Marko jest blažen jer je s Bogom“. Također je pohvalio sve one koji dolaze na ispovijed jer su se ohrabrili priznati da su slabi. Onaj koji se kaje spreman je mijenjati se, zaključio je.

Na misi je pjevao župni zbor, a vjernici su čitali misna čitanja. Župnik don Robert Karačić je na kraju zahvalio svima, rekavši kako broj ljudi koji se okupljaju na toj godišnjoj misi pokazuje da to poštivanje prema svom sugrađaninu ima smisla i izrazio nadu da će otac Marko biti uzdignut na čast oltara. Kao i svake godine, grob pokojnog o. Tvrdeića je svečano ukrašen, a na mjestu gdje je živio vjernici su upalili svijeće.

Izvor: IKA // Foto: Župa Gospe od Sniga – Pupnat