Blagdan sv. Ante proslavljen u samostanu na Poljudu

sv_Ante-Poljud

Blagdan sv. Ante Padovanskoga svečano je proslavljen 13. lipnja u starom istoimenom franjevačkom samostanu na Poljudu u Splitu. Euharistijsko slavlje kojemu je prethodila tradicionalna procesija s kipom sv. Ante Padovanskoga u samostanskom dvorištu predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić.
Govoreći o životu sv. Ante, biskup Uzinić u propovijedi je istaknuo kako je on bio vrstan propovjednik koji je riječi koje je govorio u propovijedi pretvarao u život. On je naučio da je Božja mudrost zapravo Radosna vijest o kojoj se jednostavno ne može šutjeti, o kojoj se mora govoriti, propovijedati i da je ona blago koje se ne može zadržati za sebe nego, što je se više shvaća i spoznaje, prenositi drugima. Po tom saznanju živio je radikalno sv. Ante i to je ono što je njegovu propovjedničku službu, za razliku od svih drugih propovjednika njegovog vremena, činilo posebnom. Po tom je postao onaj kojega su ljudi prepoznavali kao sveca, otkrivali u njemu i njegovim propovijedima poticaj za promjenu sebe i svoga života, a i otkrivali u njemu i njegovom primjeru ono što ih je privlačilo, poticalo da budu onakvi kakvi trebaju biti da bi mogli izvršiti poslanje koje im je Bog namijenio. „Svi imamo poslanje da idemo po svem svijetu propovijedati evanđelje svemu stvorenju jer je Božja riječ tako vrijedna da onaj tko je upoznao ne može o njoj šutjeti”, rekao je biskup Uzinić.

Spomenuo je i misao sv. Ante da se sveci rađaju u korist drugima jer je svetost krepost od koje svi imaju koristi, te je preoblikovao, istaknuvši kako su kršćani oni koji se daruju za druge jer kršćanstvo je krepost od koje, ako se živi i svjedoči na pravi način, svi imaju koristi. Potom se upitao ako je to istina, zašto onda u Hrvatskoj u kojoj je 86 % katolika i više od 90% kršćana to nije primjetljivo, a trebalo bi biti primjetljivo jer „ mi kršćani imamo ono blago, onu mudrost koja nam je dana i mi je posjedujemo onakvu kakva je dana i sv. Anti”. „Dana nam je i zadaća na poslanje da idemo i tu mudrost ne zadržavamo za sebe i da govorimo o njoj svakom stvorenju koga susrećemo”, rekao je. Vjernicima je poručio: „svatko od vas u svome poslu, svome zvanju, zanimanju treba kao kršćanin govoriti jer imamo pravo govoriti i nitko nam to pravo ne može oduzeti i zato se mi moramo boriti za to pravo zakonitim sredstvima”. Ne smijemo dopustiti da nas se isključi iz društva, da nam se ne da pravo glasa jednako kao što imaju i drugi, poručio je biskup. „Društvo u kojem živimo mora biti i postati bolje po nama kao kršćanima i ne smijemo reći da nas se to ne tiče, jer ovo nije tuđe društvo, ono pripada i drugima, ali ono pripada i nama i to u velikom postotku. To onda treba biti vidljivo po onom našem kršćanskom doprinosu da mi svojim kršćanskim doprinosom učinimo boljim i kvalitetnijim društvo u kojem živimo”, rekao je biskup, istaknuvši da se „onda neće događati neke stvari koje nam se sada događaju i nećemo slijediti simbole zla nego ćemo slijediti glavni simbol Isusa Krista koji nikome ništa ne nameće, ali nudi veliku ljubav koja je sposobna promijeniti nas, druge i koja od ovoga društva može učiniti bolje društvo iz kojega nitko neće bježati, koja može učiniti svetiju Crkvu jer ćemo mi biti sveti”.