Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Bdjenje u zagrebačkoj katedrali prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih redovnica i redovnika

 

redovnici01

Kao neposredna priprava za Nacionalni susret hrvatskih redovnica i redovnika u Godini posvećenog života, u zagrebačkoj je katedrali u petak 13. ožujka održano bdjenje s molitvom za proglašenje svetim bl. kardinala Alojzija Stepinca.
Obraćajući se okupljenim redovnicama i redovnicima koji su u takvom broju, ali i sastavu prvi puta bili okupljeni u katedrali, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap. rekao je: “Pozdravljam vas večeras u ovom posebnom slavlju molitve, pokorničke službe i zahvalne adoracije Gospodinu za brojne milosti koje nam nastavlja davati u ovoj Godini posvećenog života za koju želimo da uistinu bude godinom milosti Gospodnje za sve nas. Pozivam vas da upravo večeras obnovimo svoj osobni susret s Gospodinom našim Isusom Kristom; da obnovimo svoje predanje i posvećenje, upravo onako kako je to učinio On sam, kad su ga njegovi roditelji, još dok je bio sasvim malo dijete, donijeli u hram da ga prikažu Gospodinu”.
Podsjetio je i na ciljeve koje je, odredivši da 2015. bude Godina posvećenog života, papa Franjo postavio. Jedan je od njih i taj da ponovno otkrijemo i probudimo svoj žar, “blagu i okrepljujuću radost naviještanja, pa i onda kada treba sijati u suzama (…). I neka svijet našega vremena koji traži, sad u tjeskobi, sad u nadi, uzmogne primiti Radosnu vijest ne od tužnih i malodušnih, nestrpljivih i tjeskobnih navjestitelja, nego od službenika Evanđelja čiji život ižaruje žarom, koji su prvi u sebi primili Kristovu radost”. Zahvaljujemo Svetom Ocu za ovu Godinu posvećenoga života koju nam je darovao kao posebno milosno vrijeme, da je proživimo u radosti i zajedništvu s cijelom Crkvom, rekao je Šarčević i pozvao sve “da i večeras uzdignemo svoje posebne žarke molitve Bogu Ocu, izvoru svetosti i milosti, da što prije dočekamo trenutak proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca koji je cijeloj Crkvi i našem narodu, u teškim trenucima njegove ne tako davne prošlosti, bio znak sigurne nade i sigurno uporište, moleći ga da to bude i nama u ovom sadašnjem zamršenom vremenu”.
Bdjenje pod geslom “Ja izabrah vas…!” započelo je zazivom Duha Svetoga te predstavljanjem muških i ženskih redovničkih zajednica koje djeluju u Republici Hrvatskoj. Svaka redovnička zajednica donijela je nešto što na specifičan način predstavlja upravo tu družbu, odnosno karizmu. Posebno je dojmljivo bilo donošenje Križa sv. Damjana koji su zajedno donijeli članovi Prvoga franjevačkog reda, provincija Manje braće, franjevaca konventualaca i franjevaca kapucina.

U drugom dijelu bdjenja pokorničko bogoslužje prevodio je dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Mate Uzinić. Pozdravljajući okupljene redovnice i redovnike s njihovim poglavarima, kao i imenovanog krčkog biskupa Ivicu Petanjka, biskup Uzinić im je izrekao i višestruku zahvalu. Kažem vam hvala: hvala zbog toga što postojite, hvala zbog toga što ste se odazvali Gospodinovu pozivu, hvala zbog svega što činite, hvala što ste večeras sve vaše karizme, sva ona vaša nadahnuća u otvorenosti Duhu Svetome pridružili karizmi čovjeka po kojemu se zove ova katedrala, a ona se zove Stepinčeva katedrala, karizmi bl. Alojzija Stepinca koji nam je svima zajedno nadahnuće u ljubavi prema Bogu, prema Crkvi, osobito u vjernosti Petrovoj stolici. To nas danas ujedinjuje s Papinim danom, drugom godišnjicom službe našega Pape za kojega također večeras želimo moliti da mu Gospodin dade snage da može odgovoriti onome poslanju koje Bog ima s njim u ovom vremenu i Crkvi ovog našeg vremena, rekao je biskup.

Istaknuo je i ljubav prema Domovini bl. Alojzija, “koja nas također veceras ujedinjuje, povezuje, jer ste se ovdje okupile vi, posvećene osobe koje djeluju na području Republike Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine”. Htio bih prije nego li se na neki način uputimo u drugu točku večerašnjeg bdjenja, a to je pokorničko slavlje, primijetiti nešto što se dogodilo u prvom dijelu, a što smatram da je veoma važno da bismo na pravi način nastaviti s našim slavljem. Dogodilo se naše međusobno upoznavanje. Svi ste vi posvećene osobe: poznajete svoje karizme, a večeras smo imali priliku upoznati karizme drugih. Ali imali smo priliku još nešto: ponovno sebi posvijestiti vlastitu karizmu. U ovim trenucima koji slijede trebamo se propitati “što je ostalo od te naše, moje karizme, koliko sam ja sam vjeran”, istaknuo je biskup Uzinić.

Podsjetio je kako Godina posvećenog života ima tri dijela. Ovo prisjećanje na karizme je zahvalno sjećanje na prošlost. U njemu vidimo također i nadu za budućnost. No, ono što je najvažnije za ovaj trenutak pokorničkog slavlja je pitanje “a što je sa sadašnjošću; živim li ja s ljubavlju svoju sadašnjost?”

Rekao je zatim kako osim ovih ciljeva Godine posvećenog života imamo i neka očekivanja. Najprije je to očekivanje da budemo radosni, da karizmu i svoje poslanje u ovom svijetu i vremenu ne doživljavamo kao teret, nego kao pravu priliku da možemo svima posvjedočiti radost koja nas je zahvatila u slijeđenju Isusa Krista. Zajedništvo pokazujemo s ovim večerašnjim okupljanjem. To je drugo očekivanje, ali ima ono zajedništvo koje moramo živjeti na planu naših redovničkih zajednica, naših kongregacija. Zatim je tu potreba proroštva. Ne smijemo šutjeti o Isusu Kristu, moramo govoriti najprije životom, a onda i riječima. Tu su i periferije na koje moramo otići: margine i Crkve i društva, ne samo u onom materijalnom smislu, nego još više u duhovnom smislu. I na kraju, to je ovo naše vrijeme koje moramo razumjeti, kao što su svoje vrijeme razumjeli vaši utemeljitelji i u svjetlu Evanđelja Isusa Krista dali odgovore na svoje vrijeme. Naša zadaća je razumjeti naše vrijeme i u svjetlu tog istog Evanđelja ponuditi odgovore, pojasnio je biskup Uzinić.

Neka nas Gospodin koji nas je pozvao i izabrao, nismo mi izabrali Njega, jer On je onaj koji bira, svojim Duhom nadahne da bismo na pravi način mogli ispitati svoju sadašnjost, zahvalni za prošlost, jer jedino ako sa strašću i ljubavlju poput vaših osnivača budemo živjeli našu sadašnjost, ova ljepota koju včceras vidimo, ovo bogatstvo karizmi, ovo bogatstvo ljudi bit će bogatstvo koje ćemo imati u budućnosti, posvijestio je te zaključio “s tim željama, ali i molitvama, pridružujući se svima onima koji su danas molili za Svetog Oca, ali i svima onima koji u Hrvatskoj mole za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca ocekujući da će se to uskoro dogoditi, uđimo u ovo slavlje, uđimo u ovaj dvodnevni susret osoba posvećenog života koji djeluju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Neka nam Gospodin dade dovoljno svoga Svetog Duha da možemo odgovoriti njegovu poslanju, ali počinjući od ovoga sada i od sebe samih”.

Nakon Službe riječi, prigodni nagovor s ispitom savjesti prema evanđeoskom odlomku s blaženstvima održao je don Damir Stojić, SDB. U završnom dijelu bdjenja održano je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je prevodio o. Ivan Mandurić, DI, sa suradnicima. Tijekom bdjenja bila je prigoda i za ispovijed. (ika)