Završio 42. redoviti provincijski kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Euharistijskim slavljem kojim je predsjedao provincijalni ministar fra Milan Krišto završio je 42. redoviti provincijski kapitul u Kući susreta Tabor u Samoboru.

Geslo i glavna tema provincijskog kapitula bila je U duhu evanđelja i bratske solidarnosti. Kapitul je održan u godini kada se spominjemo dvije važne obljetnice Reda: 800. obljetnice Potvrđenog Pravila Reda manje braće te Franjina Božića u Grecciu. Kroz pet dana braća okupljena na Kapitulu ispitala su sadašnje stanje i djelatnosti braće u Provinciji, tražila i predlagala prikladna sredstva za njezin porast i popravak, raspravljala o novim pothvatima i poslovima veće važnosti te izabrala novi definitorij koji će u zajedništvu s provincijalnim ministrom i vikarom provincije upravljati Provincijom u sljedeće tri godine.

Fra Konrad Cholewa, generalni definitor Reda manje braće za slavenske zemlje, posjetio Kapitul. Pročitao je pismo što ga je generalni ministar Reda fra Massimo Fusarelli uputio kao ohrabrenje i poticaj braći okupljenoj na Kapitulu u kojem je zahvalio svakom bratu što se odazvao da prihvati franjevački oblik života i da ga odabere kao put svetosti.

Kapitulu se pridružio i fra Domagoj Runje, generalni delegat za Franjevačku provinciju sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri koji porati proces preustroja u kojem će Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri postati kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda. Imao je predavanje o suradnji dviju provincija govoreći o koracima koji su već poduzeti i o onome što je potrebno poduzeti u predstojećem razdoblju. Na Kapitulu je bio prisutan i fra Tomislav Šanko, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri kojega je Kapitul pozvao na sudjelovanje.

Kapitul je donio zaključke u kojima je duhovna i materijalna obnova kao i skrb o novim zvanjima glavni zadatak i poslanje cijelog bratstva i svakoga pojedinog brata. Zaključci koji će se nastojati ostvariti u sljedeće tri godine doneseni su na području zvanja, formacije braće, evangelizacije, bratskoga života te ekonomije i graditeljstva.