Završen sastanak Definitorija s predsjednicima konferencija

„Ovom euharistijom završavamo naš godišnji susret i njome zahvaljujemo Ocu koji je uskrisio Gospodina Isusa Krista od mrtvih, dok iščekujemo dar Duha koji našu tugu pretvara u radost, kako je upravo navijestilo evanđelje. nama“, rekao je fra Massimo Fusarelli, generalni ministar, tijekom euharistije na završetku susreta Generalnog definitorija s predsjednicima konferencija Reda, održanog u Rimu od 15. do 18. svibnja.

Generalni ministar osvrnuo se na aktivnosti provedene tijekom susreta i rekao: „U srcu ostaje promicanje našeg bratskog identiteta i kontakt sa stvarnošću povijesti koju živimo, s nadama i naporima tolikih ljudi danas u svijet. Mogu posvjedočiti da mnoga braća i sestre žive u živom odnosu sa stvarnošću naroda među kojima živimo. Često na vrlo vrućim granicama”.

Po uzoru na San Felice da Cantalice, sveticu djece, čiji se liturgijski spomen slavio, fra Massimo je pozvao predsjednike da žive kao braća i sestre mnogih ljudi, osobito bolesnih i siromašnih, te je završio svoju propovijed riječima: “ Dok završavamo ovaj susret i pripremamo se za nastavak našeg uobičajenog života i poslanja, ponesimo sa sobom ovaj poziv da živimo kao braća, također u odnosima s ministrima i braćom odgovornim na konferencijama, i da radimo svojim rukama, u duhu manjine, uvijek iznova učeći služiti našoj braći”.

Predsjednici koji su sudjelovali uvelike su cijenili pet dana sastanka. Za fra Joséa Aliria Urbinu Rodrígueza, predsjednika Bolivarske konferencije, susret je podsjetio, analizirao i produbio mandate Generalnog kapitula 2021.; Fra Mikhael Paruhe, predsjednik Konferencije Južne Azije i Oceanije, podijelio je svoju radost zbog susreta s ostalim predsjednicima, a također je fra Daniel A. Fleitas Zeni, iz Konferencije južnog stošca Brazila, pozitivno ocijenio susret. Fra Thomas Nairn, predsjednik ESC (English Speaking Conference) podijelio je svoje zanimanje za bavljenje pitanjima sinodalnosti, zaštite maloljetnika, transparentne i poticajne ekonomije; Fra Fredy Gálvez Angulo, iz Konferencije za Meksiko i Srednju Ameriku, istaknuo je kako je ovaj susret važan trenutak bliskosti s generalnim ministrom i prilika da se bude u zajedništvu s Redom. Za fra Thodorus Van Andrichem, iz Konferencije Srednje Europe, Mađarske i Transilvanije, bilo je pozitivno vidjeti kako se povijest Konferencija Reda formirala iz temelja; Fra Paolo Quaranta, predsjednik Compija, istaknuo je kako je definitorij spreman uhvatiti se u koštac sa svim problemima života Reda, što je znak živosti i spremnosti da propituje ono što Gospodin danas traži od nas kao manje braće u svijetu. . Za fra Virgilea Agbessija, iz Afričke konferencije, koji je prvi put sudjelovao, bilo je zanimljivo primijetiti snagu i izazove Reda.

Sastanak Generalnog definitorija s predsjednicima konferencija saziva generalni ministar najmanje svake dvije godine kako bi se raspravljalo o najvažnijim pitanjima i problemima za život Reda (usp. Generalni statut 147; 200).