Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Uskrsni broj Zvona Delorite

Drage sestre i braćo, poštovani župljani!

Pri kraju smo još jedne pastoralne godine, koja kao i obično, završava zgusnutim i središnjim događanjima naše kršćanske, katoličke vjere. Pred našom župnom zajednicom je i slavlje sakramenta sv. Potvrde ( 4. svibnja u 17 sati) kada će nas posjetiti naš biskup mons. Mate Uzinić. Devetnaestorici mladih iz naše župe podijelit će sakrament sv. Potvrde. To je velika radost, ne samo za naše potvrđenike i njihove obitelji, nego i za cijelu našu župnu zajednicu.

Dok pišemo ove retke nalazimo se u srcu Korizme – Četrdesetnice, duhovne priprave na vazmene blagdane: Veliki četvrtak- ustanovljenje sv. mise, euharistije; Veliki petak – spomen Kristove muke; Velika subota – vazmeno bdijenje i sam Vazam – Uskrs. Kroz Korizmu želimo još intenzivnije očistiti našu dušu i srce, posebno revnijim slavljenjem sv. mise, molitvom, djelima ljubavi – milosrđa prema potrebnima. U

Korizmi želimo osvježiti svoju ljubav najprije prema Bogu, a onda i bližnjima: po praštanju i pomirenju. To je uvjet da bi dobri Bog i nama oprostio u uskrsnoj sv. ispovijedi (za koju ćete imati posebnu prigodu u Velikom tjednu). Sveti Pavao nas na to posebno potiče ovim riječima: „Umjesto Krista zaklinjemo vas, dijete, pomirite se s Bogom„. Korizma, kao i cjelokupno naše kršćansko življenje, vodi nas konačnom cilju – to je život vječni po našem vlastitom uskrsnuću. Najsigurniji put, uz ostalo, da bismo postigli ovaj cilj je revno slavljenje sv. mise u kojoj kličemo: „Tvoju smrt, Gospodine naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo!“

Krist Gospodin je svojim vjernima jasno zajamčio „Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će“ (Iv 11,25). Tako Krist Gospodin svojim božanskim autoritetom ispunjava naše ljudske i vjerničke težnje za neuništivim životom. Zato nas sv. Pavao potiče: „Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite ono što je gore, gdje Krist sjedi s desne Ocu.“ U Uskrsnoj noći Crkva radosno kliče „Ovo je dan što ga učini Gospodin!“ Naša nebeska majka Marija (kako Crkva vjeruje) ušla je u slavu nebeskog života. U našoj Župi nju štujemo pod naslovom Velika Gospa, a također pod drugim naslovom Gospa Delorita – Gospa od milosti.

Ovu svetkovinu, ako Bog da, proslavit ćemo u subotu 10.svibnja sa svečanim ophodom i sv. misom u 10 sati. U ovom duhovnom ozračju svima vama, dragi župljani: iz Kune, Potomja, Oskorušna, Pijavičina, Osobljave, Prizdrine, Županjeg Sela, Zakamenja, Zakotorca, Postupa, Borja i Podobuča želimo duhovno plodonosna naša vjernička događanja.

Svima, posebno sretne Vazmene – Uskrsne blagdane žele vaši fratri!