U Supetarskoj Dragi proslavljeno Petrovo

Svetkovina apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla proslavljena je u župi Supetarska Draga na Rabu u četvrtak 29. lipnja. Središnje misno slavlje u crkvi sv. Petra predslavio je provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko. Suslavili su vikar Samostana Uznesenja Marijina u Splitu fra Nikica Devčić, domaći župnik vlč. Saša Malović, rapski župnik i dekan mons. Mladen Mrakovčić te drugi rapski svećenici. Na početku propovijedi fra Tomislav se osvrnuo na trenutak Petrova utamničenja, izdaju i susret Petra i Isusa te na pogled koji je Isus uputio Petru.

„Juda je sam išao rješavati svoje strahove i svoju krivnju. Išao je sam sebi suditi i presudio si je. Kriva su ljudska razmišljanja da čovjek sam sebi sudi i odlučuje hoće li ići u raj ili pakao. Na kraju uvijek sudi Bog. To je dobro jer bi bilo jako pogubno da smo prema sebi nemilosrdni kao i ponekad prema drugima kada im sudimo i ne možemo oprostiti. No, Petar je susreo jedan pogled – pogled ljubavi. Isus ga je pogledao kao da se ništa nije dogodilo“, rekao je propovjednik.

Nadalje je istaknuo kako je u životu svakog čovjeka jako bitan pogled – pogled koji voli, koji gleda drugačije. Ako nas gledaju lijepo, blago i s povjerenjem, onda iz nas izlazi ono dobro, poručio je fra Tomislav. „Ako si ranjen i ako te muči neki grijeh, jako je bitno da ništa ne rješavaš sam, nego da se probaš vratiti na taj pogled. Kada dođu krize i teškoće u braku ili u svećeničkom pozivu, probaj se vratiti prvoj ljubavi i prvom pogledu, znajući da Bog stoji iza svoga obećanja i da će ti dati snage i mnoge milosti“, istaknuo je provincijal Šanko.

Razmatrajući dalje Petrov život, propovjednik je istaknuo važnost življenja u sadašnjosti. „Zanimljivo je da Petar živi u trenutku u kojem treba biti. Dvije najveće napasti u životu su da živiš zarobljen u prošlosti ili u budućnosti, a da zapravo nikada nisi tu. Petar je tu. Spava čak i u tamnici, predan je u Božje ruke. Sada smo na misi. Pogledajmo u svoje srce. Jesmo li tu? Jesmo li prisutni? Mi često odlutamo iz sadašnjosti, a sadašnjost je kontekst za ljubav. Koliko smo puta odbacili sadašnjost, živeći u prošlosti ili čekajući nešto, i propustili trenutak za ljubav i sreću“, upitao je propovjednik.

Ističući Isusovo pitanje „Tko sam ja“, fra Tomislav je rekao da je ono ključno za svakog čovjeka. „Isus nas zapravo pita jesmo li vjerni sebi ili smo kopija. Isus ne traži savršen odgovor, nego naš osobni i iskreni odgovor. Isto tako, vrijedimo onoliko koliko vrijedi naš susret odnosno koliko lijepo i duboko možemo sresti neku osobu i dati sebe u taj susret.“

Pozvani smo ne biti lažni i licemjerni, rekao je propovjednik, te poput Petra i Pavla priznati svoje slabosti i nemoći, ne bježati od svoga grijeha i biti autentični. Pozvani smo, dodao je, postati poput sv. Petra i Pavla koji su bili ljudi velike duše. „Pozvani smo imati čisto srce, ali i strastveno, a ne sterilno srce. Isus nije protiv strastvenosti. On je za strastvenost koja je usmjerena prema ljubavi. To su Petar i Pavao na kraju i učinili – postali su velike duše i pobijedili su sitnodušje, a to je ono što Bog najviše naviješta“, zaključio je provincijal Šanko.

Na kraju slavlja domaći župnik vlč. Malović zahvalio je svima koji su doprinijeli proslavi svetkovine, prvenstveno predvoditelju fra Tomislavu, braći svećenicima i vjernicima. Zahvalio je i glazbenom voditelju Saši Udini što je kroz cijelu godinu svojim radom i savjetima pomagao u liturgijskom pjevanju župnom crkvenom zboru te mu je uručen i poklon.

Nakon mise, druženje je nastavljeno u crkvenom dvorištu. U večernjim satima održan je nastup rapskih klapa Anima Arbae, Sozala, Raba, Svetog Marina i Eufemije. Uoči proslave nebeskih zaštitnika župe održana je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio župnik župe Kampor fra Ivica Strčić. Svakoga dana prije misa molila se zlatna krunica, a bila je i mogućnost za sakrament ispovijedi.

Izvor: IKA // Foto: Anita Dumičić