U Splitu pokopan fra Rafael (Jakov) Romić

Sprovodni obredi za fra Rafaela (Jakova) Romića održani su u ponedjeljak 25. ožujka 2024. na Gradskom groblju Lovrinac u Splitu. Slavlje je predvodio provincijalni ministar fra Tomislav Šanko zajedno s gvardijanom Samostana sv. Ante u Splitu fra Franom Delićem te ostalom braćom svećenicima.

Na posljednjem ispraćaju i slavlju propovijedao je fra Tomislav Šanko, koji je najprije izrazio sućut obitelji fra Rafaela i svima koji su ga poznavali, zahvaljujući Bogu na daru brata Rafaela koji se rodio u Rakitnu i svoj život kao dijete proveo u Dubrovniku. Svoje je obrazovanje stekao putujući između Dubrovnika, Zadra i Pazina, istaknuo je fra Tomislav dodajući kako se fra Rafael za vrijeme školovanja pokazao kao bistar i inteligentan školarac koji je taj dar pokazao i na teološkom studiju na relaciji Pazin, Zadar i Zagreb.

Izdvojio je kako je fra Rafael ove godine trebao proslaviti svoju dijamantnu Misu zajedno s braćom u Dubrovniku, ali vjerujemo kako će to isto slavlje biti svečano proslavljeno njegovim dolaskom nebeski grad Jeruzalem. Fra Tomislav je istaknuo kako je fra Rafael bio predavač na brojnim institucijama u našoj Domovini kao i u Rimu. U SAD-u se okušao i u radijskom programu te da je najviše djelovao na pastoralnom području u Wiesbadenu.

Provincijal je posebno izdvojio misli fra Rafaela koje je napisao uoči Cvjetnice: „Svi imamo slike, a i sjećanja na naše pokojnike koji nam bijahu mili. Uzimamo tu sliku, pa se zadržavamo sa svojim dragima koji više nisu s nama. Slika je polazna točka kako bismo zajedničke doživljaje izvukli iz sjećanja. Nešto najvrjednije u tim sjećanjima su neke riječi koje su naši dragi pokojni izgovarali. To vrijedi na osobit način za posljednje riječi naših milih koje smo upamtili, a koje su upućene nama – baštinicima“.

Prenoseći te riječi na povijest Muke Gospodina našega Isusa Krista, fra Rafael je zapisao: „Slike posljednjih Isusovih sati sačuvao nam je apostol Matej u svom evanđelju: saslušanje kod Pilata, ruganje vojnika pretučenom Isusu, pa Isusa na križu pribijena. Jeste li zapazili da na svim tim slikama Isus šuti? Drugi govore, a on tek izgovara „ti kaza“. Zato u svim našim životnim situacijama, pa i u iskustvu smrtnoga straha, ostavljenosti i samoće, zadnju riječ ne mora imati očaj. U iskustvu Božje odsutnosti ti se našemu Bogu smiješ slobodno obratiti. Čudo otvorenog groba Uskrsloga svjedoči njegovu riječ da je s nama u sve dane do svršetka svijeta“, dodao je fra Tomislav.

Završetkom sprovodnog slavlja uslijedila je misa zadušnica u Samostanu sv. Ante na Poljudu koju je predslavio fra Domagoj Runje, generalni vizitator Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru u koncelebraciji provincijalnog ministra fra Tomislava Šanka, gvardijana Samostana fra Frane Delića te ostalom braćom svećenicima, kao i narodom Božjim koji se okupio i ujedinio u molitvi da Gospodin milosrdno otvori vrata svoga Kraljevstva fra Rafaelu koji je njemu služio i kao franjevac i kao svećenik.

Na završetku euharistijskog slavlja pročitan je životopis fra Rafaela kao i sažalnice koje su uputili riječki nadbiskup Mate Uzinić te splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

Bratu Rafaelu neka Bog udijeli pokoj vječni i svjetlo Uskrsloga!

Tajništvo Provincije