Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

U Samostanu sv. Frane u Zadru svečano proslavljen Dan Provincije

Svečano je u subotu 7. listopada 2023. proslavljen Dan naše Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Proslava je održana u Samostanu sv. Frane u Zadru na kojoj su se braća okupila iz različitih prisutnosti u kojima djeluju, a braći su se na proslavi pridružili provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto te naš Generalni delegat fra Domagoj Runje.

Okupljanje braće i pozdrav provincijalnog ministra

Nakon kratkog međusobnog pozdravljanja uslijedio je nastavak susreta u kapitularnoj dvorani Samostana sv. Frane gdje su braća imala priliku poslušati prigodno predavanje izv. prof. dr. sc. fra Domagoja Runje koji je ujedno i Generalni delegat u procesu restrukturiranja naše Provincije s Hrvatskom franjevačkom provincijom sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu.

Na početku je okupljenu braću pozdravio provincijalni ministar fra Tomislav Šanko koji je susret započeo molitvom Trećeg časa te predstavljanjem dnevnoga reda. Nakon molitve uslijedilo je predavanje fra Domagoja Runje koji je temu predavanja usmjerio prema samom procesu restrukturiranja kako bi se na taj način braći pojasnio sam proces koji u svojoj zahtjevnosti iziskuje da braća budu upoznata s postupkom i što je sve napravljeno do sada.

Predavanje fra Domagoja Runje

Predavanje je započeo čitanjem Pravila Reda u kojem je braću potaknuo na vraćanje na sam početak kada nije bilo provincija kao strukturalnih jedinica Reda. Istaknuo je temeljni problem braće u cijelome svijetu, a riječ je o nestajanju osjećaja pripadnosti Redu. Govoreći o strukturalnim promjenama istaknuo je kako smo na njih prisiljeni najprije zbog nedovoljnog broja braće. Iako veliki broj nije ono čime se Bog služi u svome djelovanju; Bog često želi šačicu ljudi, a to nam najbolje pokazuju toliki događaji iz Svetoga pisma gdje Bog preko malenog broja pokorava velike sile. Zato je važno vratiti se izvorima iz kojih će proključati nove snage koje će Božjim blagoslovom djelovati tamo gdje je potrebno, zaključio je fra Domagoj Runje.

Istaknuo je kako su braća dužna iznad svega nasljedovati evanđeosku poslušnost iz koje će kasnije bili lakše prihvaćati svaku poslušnost u hijerarhijskom smislu našega Reda. Dotakao se pisma Generalnog ministra našega Reda o Svetkovini sv. Franje Asiškoga koji u svojim završnim mislima zaključuje kako slušanje s iskrenim milosrđem i poštovanjem pokazuje našu spremnost kako slušamo jedni druge. Sposobnost srca koja omogućuje blizinu s braćom je osluškivanje njihovih potreba.

Trenuci zajedništva u bratstvima u kojima se može pojaviti kvalitetno uzajamno slušanje koje nam omogućuje istinsko sudjelovanje u životu drugoga. Kalendari zajednice koje se odnose na mjesna bratstva moraju uvijek iznova imati prednost pred svim drugim obavezama koje često pojedinca izvlači iz zajednice. Kućni kapituli su povlašteno vrijeme sa suočavanje sa stvarnim potrebama braće koje uvijek iznova doprinosi kvaliteti života.

Predavač je istaknuo misao i sv. Pavla VI. koji o dijalogu lijepo kaže da je to umjetnost duhovne komunikacije zbog čega je važno uvijek iznova raditi na uzajamnom slušanju i dijalogu u bratstvu koje treba iznova pratiti iz perspektive zajedništva u vjeri i duhovnosti. To znači da smo uvijek iznova pozvani sebe izložiti i pokušati pomoći svima koji su u potrebi svojom vjerom i našom franjevačkom karizmom. Je li to moguće učiniti unatoč našim različitostima na svim područjima života u smislu jezičnih, kulturnih i etničkih područja na razini Reda?! Jasno je kako će nas započinjanje svake komunikacije od spomenutih razlika usporiti u djelovanju i stvoriti nove probleme, ali ako sve činimo iz onoga što nas sve zajedno ujedinjuje, onda itekako da možemo lijepo i razgovarati i zajednički djelovati.

Kada je Isus pozivao svoje učenike; i to u jednome danu četvoricu, donio je novost u odnosu na Stari zavjet jer su do tada samo pojedinci bili birani za velika djela, ali Gospodin naš Isus Krist od početka sve čini u zajednici apostola. Nitko od nas ne može biti fratar bez braće, – zaključio je fra Domagoj Runje ističući zaključne misli Generalnog ministra Reda, fra Massima Fusarellija.

Nakon spomenutog, fra Domagoj Runje istaknuo je što je sve učinjeno do sada u procesu restrukturiranja. Najprije je istaknuo i predstavio braći koje su njegove dužnosti u službi Generalnog delegata te nastavio s rezultatima samoga procesa. Izdvojio je formiranje dviju koordinacija naših Provincija koje su do sada imale četiri sjednice. Naglasio je pravni temelj po kojemu se proglašava buduća kustodija, a riječ je službenom izglasavanju na kapitulima dviju provincija zasebno, što je i službeno učinjeno.

Iskustvo iz ostalih zajednica našega Reda u svijetu pokazuje kako ne treba žuriti s procesom te je naglašeno kako će proces trajati do 2025. kada naša zajednica ulazi u potpuno novu realnost. Prvu će upravu novonastale kustodije izabrati Generalna uprava Reda, a to znači da nema biranja kako smo do sada pravno birali sami u okvirima Provincije.

Nakon imenovanja nove kustodije, svake će se tri godine održavati kapitul kustodije koji će biti uređen novim statutima kustodije koji do 2025. moraju biti napisani i izglasani na pravnoj komisiji. Do tada treba naglasiti kako Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu još nema pravnu obvezu za popunjavanjem naše prisutnosti sa svojom braćom, ali ja važno da se već sada ostvaruje suradnja koja je na nekoliko mjesta naše Provincije već ostvarena.

Pitanje odgojnih ustanova je već ostvareno jer od ove jeseni zajednička postulatura je počela u Rovinju sve do službenog preseljenja u Samostan sv. Antuna u Puli gdje će biti kandidati dviju Provincija. Delegat je istaknuo stanje u Argentini nakon što je službeno zajedno s našim provincijalnom ministrom fra Tomislavom Šankom, posjetio našu braću koja tamo žive.

Na kraju je fra Domagoj zaključio kako proces restrukturiranja ide u dobrom smjeru i naglasio kako u ovom procesu nije riječ samo o administraciji, nego prihvaćanje braće iz one zajednice koja više ne može samostalno djelovati s naglaskom na prioritete u čemu se jasno treba gledati na kvalitetu bratskog života. Nakon predavanja, braća su imala priliku postaviti pitanja na koje je naš Delegat odgovarao. Zaključno, više o procesu restrukturiranja biti će na regionalnim susretima naše Provincije na kojima će sudjelovati i fra Domagoj Runje.

Zadarski nadbiskup predslavio euharistijsko slavlje

Završetkom predavanja uslijedilo je okupljanje oko Gospodina u Crkvi sv. Frane na euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Milan Zgrablić, nadbiskup zadarski. Na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice svoju homiliju uputio je zadarski nadbiskup te izdvojio kako smo pozvani svojim životom poticati jedni druge na svetost i slavljenje Gospodina.

Dodao je kako „naše posvećenje i naš život koji živimo intenzivno s Bogom treba biti naša hvala Bogu. Pozvani smo propovijedati svojim životom poput sv. Franje i dopustiti Bogu da preko naših života djeluje“. Približavajući evanđelje dana i govoreći o Naviještenju istaknuo je simboliku šestog mjeseca kada je arkanđeo Gabrijel pohodio Blaženu Djevicu Mariju te je nadbiskup zaključio: „Znamo da to nije mjesec u godini, nego nas broj šest podsjeća da je Bog šest dana stvarao svijet i da je stvarao čovjeka na svoju sliku, sebi slična. Bog i nama šalje anđela da nam objavi što nam je činiti i da nam objavi radost života kao što je Gabrijel Mariju pozvao na radost.“

Istaknuo je kako Bog nesebično ulijeva svoje milosti u naše živote da bismo ga mogli lakše nasljedovati i to je razlog naše radosti. Drugi razlog naše radosti da je Gospodin uvijek s nama kako je i sam rekao u sve dane našega života. Nikada ne smijemo zaboraviti, bez obzira na poteškoće, da je Bog milostiv i prisutan.

Nakon popričesne molitve, mons. Milan Zgrablić izmolio je posvetnu molitvu pred oltarom i moćima sv. Jeronima u kojoj je molio za Provinciju i svu braću. Na koncu se obratio i provincijalni ministar fra Tomislav Šanko koji je zahvalio ocu nadbiskupu na dolasku kao i svoj braći iz Provincije. Završetkom euharistijskog slavlja, uslijedilo je bratsko druženje za stolom u blagovaonici Samostana.

Neka nas sv. Jeronim zagovara u potrebnom!

fra Pavle Ivić

tajnik Provincije