Svečani završetak biskupijskog postupka za proglašenje blaženim i svetim fra Ivana Perana

Nakon deset godina iscrpnih istraživanja u postupku za proglašenje blaženim i svetim fra Ivana Perana, u nedjelju 3. listopada, na blagdan Gospe od Ružarija, u istoimenoj župnoj crkvi u Kaštel Starom svečano je obilježen završetak toga biskupijskog postupka.

„Danas Kaštel Stari slavi nekoliko važnih jubileja i događanja, 150 godina od početka gradnje ove župne crkve, 50 godina od njenog posvećenja, blagdan Gospe od Ružarija i završetak postupka na nadbiskupskoj razini za proglašenje blaženim vašega sugrađanina fra Ive Perana. Svako od ovih događanja na ponos je vama i vašim obiteljima i svim građanima Kaštela. Neka Gospodin bude s nama u ovim slavljima i uveća našu radost“, kazao je na početku cijelog događanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

„Iznimno mi je drago što je postupak za proglašenje fra Ive Perana svetim završen na biskupijskoj razini i proces ide dalje u Rim. Fra Ivo Peran sveprisutni je čovjek u našoj Crkvi i poslije svoje smrti. Prisutan je svojim talentom, svojim darom i svojim svjedočanstvom, posebno pri pjevanju bogoslužja. Jednostavno, fra Ivo je bio pjesma svetoga Otajstva, Otajstva Crkve, nadasve euharistije. Mi smo danas došli spomenuti se, reći hvala. Hvala Bogu za njegov dar, hvala njegovoj obitelji što ga je donijela na ovaj svijet u savezu s Gospodinom, hvala ovoj župi koja ga je iznjedrila i darovala ga našoj Provinciji, Crkvi u Hrvata i hrvatskom narodu“, naveo je u svom obraćanju vjernicima provincijal Provincije Sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru fra Andrija Bilokapić.

„Crkva od početka slavi svece, najvećeg i jedinog pravog sveca Isusa Krista, Boga i čovjeka, njegovu majku, svetog Josipa, njegova djeda i baku Joakima i Anu, zatim Isusove prijatelje apostole. Pa onda slavi i one koji su prolili svoju krv iz ljubavi prema Bogu, mučenike, velike crkvene naučitelje i druge svjedoke ljubavi prema Bogu i čovjeku, ispovjednike, redovnike, djevice i tolike druge pripadnike Božjeg naroda. Upravo zato je nadbiskup Marin Barišić prije deset godina prihvatio molbu provincijala Provincije Sv. Jeronima fra Josipa Sopte, nakon što je glavni postulator franjevačkog reda imenovao fra Bernardina Škuncu svojim vicepostulatorom, i odredio da se započne biskupijski postupak za proglašenje blaženim i svetim fra Ivana Perana“, uveo je nazočne u početak cijelog postupka delegirani sudac u postupku don Josip Delić, s kojim su postupak, između ostalih, vodili promicatelj pravde u postupku fra Jure Brkan, tajnica Renata Jukić te vicepostulator fra Bernardin Škunca.

Don Josip Delić tom je prilikom župljanima Kaštel Starog i nazočnim gostima iznio tijek cijelog postupka, od pribavljanja dokumentacije vezane za duhovnost, život i smrt fra Ivana Perana, ali i njegov stvaralački rad, u kojem je bogat opus od skoro stotinjak vokalno-instrumentalnih skladbi, s posebnim naglaskom na 18 skladanih misa.

„Prikupili smo brojnu dokumentaciju, od vjenčanog lista njegovih roditelja i njegovoga krsnog lista te dokumentaciju o školovanju, preko dokumentacije o njegovom redovničkom pozivu, djelovanju u Crkvi, među narodom, njegovom stvaralaštvu, proganjanju od strane komunističkih vlasti, osudi na smrt koja je preinačena u zatvorsku, njegovom pedagoškom radu, posljednjim godinama njegovog života, sve do njegovih radova. Prikupili smo i izraze sućuti te pisanja medija u povodu njegove smrti. Uz to razgovarali smo s 31 svjedokom, među kojima su bili biskupi, članovi njegove obitelji, laici koji su svjedočili o fra Ivi. Danas, dan uoči obljetnice smrti svetog Frane, utemeljitelja franjevačkog reda, završava ovaj biskupijski postupak, a započinje onaj u Rimu u Kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih. Vas sve molimo da molite da Bog po zagovoru sluge Božjeg Ive Perana učini neko čudo. Čudo kojim će biti potvrđen život kreposti i glas svetosti fra Ive Perana te da od Crkve bude proglašen blaženim, a onda i svetim“, zaključio je don Josip Delić.

Nakon svečanog obilježavanja završetka biskupijskog postupka, vjernici u Kaštel Starom tradicionalno su središtem mjesta prošli u procesiji s kipom Blažene Gospe Ružarice, nakon čega je u župnoj crkvi služena misa koju je, uz župnika don Franka Prnjaka, predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a cijelo slavlje je pjevanjem pratio mješoviti župni zbor pod ravnanjem Antonije Teskere.