Susret uprava Provincija s generalnim ministrom fra Massimom Fusarellijem

U Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu u četvrtak, 31. ožujka, održana je zajednička sjednica provincijskih uprava Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba pod predsjedanjem generalnog ministra Franjevačkog reda fra Massima Fusarellija. Na sjednici su uz članove obiju uprava predvođene svojim provincijalnim ministrima fra Andrijom Bilokapićem i fra Milanom Krištom sudjelovali i fra Konrad Cholewa, generalni definitor za slavenske zemlje, te fra Ivan Sesar, delegat Generalnog ministra za proces prestrukturiranja Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.

U radnom dijelu sastanka raspravljalo se o mogućnostima suradnje ovih dviju provincijskih zajednica s namjerom da Provincija sv. Jeronima u okvirima procesa prestrukturiranja postane ovisna kustodija o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda. Nakon kratkog predstavljanja stanja obiju bratstava, kao i statističkih podataka, braća su u raspravi postigla jasnoću o nužnosti prestrukturiranja svojih prisutnosti te istaknula snažnu potrebu očuvanja živom franjevačkom karizmom na našim područjima.

Generalni je ministar fra Massimo Fusarelli istaknuo određene kriterije kojima braća moraju biti vođena u pogledu reduciranja svojih prisutnosti, te je naglasio potrebu zbližavanja ovih dvaju bratstava kako bi dogledna suradnja bila što kvalitetnija. Članovi uprava obiju provincija u slobodnom su dijalogu izrazili vlastitu raspoloživost za spomenute procese, kao i određene zabrinutosti koje se mogu pojaviti na tom putu.

Generalni ministar fra Massimo Fusarelli braću je iznova ohrabrio i potaknuo ih na proročki pogled i djelovanje koje će od svih tražiti zatvaranje nekih prisutnosti, ali nas i otvarati kvalitetnijem bratskom životu koji će znati čuvati karizmu živom. Sva braća obiju provincija prisutna na sjednici izrazila su svoju spremnost u prihvaćanju pokretanja ovoga procesa prestrukturiranja te su podržala ovaj hod spremnošću prihvaćanja odluka koje će uskladiti djelovanje ovih dviju jedinica našega Reda.

U srdačnom bratskom druženju istaknuta je već započeta plodna suradnja ovih dviju zajednica u okvirima početne formacije, ali je naglašeno kako će se nastaviti i u okvirima trajne formacije te organizaciji zajedničkih susreta braću obiju zajednica. Hod koji započesmo neka Gospodin prati svojom milošću i blagoslovom!