Susret trajne formacije braće Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Braća Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda okupila su se u ponedjeljak 13. studenog u Kući susreta Tabor u Samoboru na susret trajne formacije prema Programu trajne formacije za trogodište 2023. – 2026., usvojenom na 42. provincijskom kapitulu. Na susretu je bio prisutan i provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko.

Kako je predviđeno programom trajne formacije, ovih godina promišljamo o velikim franjevačkim jubilejima koje obilježavamo u narednom periodu: 800 godina Potvrđenog Pravila i jaslica u Grecciu (2023.), Stigmatizacija sv. Franje (2024.), Pjesma Stvorova (2025.) i smrt sv. Franje (2026.). Na ovom Susretu o 800. obljetnici Pravila i Jaslica progovorio nam je fra Domagoj Runje, delegat generalnog ministra za naše dvije Provincije te smo ujedno iskoristili tu priliku da progovorimo i o procesu kroz koji prolaze naše Provincije.

Nakon uvodne molitve Srednjeg časa, u prvom dijelu susreta fra Domagoj je govorio o obljetnicama koje želimo promatrati kritički jer se ne želimo pretvoriti u Crkvu obljetnicâ. Istaknuo je kako ono čega se spominjemo u slavlju obljetnicâ nije samo uspomena na jedan događaj koji se dogodio u davnoj prošlosti, nego je to slavlje kontinuiteta, slavlje nečega što mi živimo svakodnevno od tog trenutka početnog impulsa kojeg se sjećamo slaveći obljetnicu.

Tako slavlje obljetnice Pravila nije samo uspomena na odobrenje Pravila, to je slavlje života tolike braće koja su se kroz povijest trudila to Pravilo provesti u život. I ne samo braće koja su to činila kroz povijest, nego i svakoga brata koji se i danas svakodnevno trudi živjeti Pravilo. Na sličan način i obljetnica Jaslica nije samo uspomena na onu noć u kojoj je sv. Franjo želio obnoviti uspomenu na ono Dijete i njegove djetinje potrebe i neprilike, nego je to poticaj da i dalje s velikim trudom činimo ono što se u većini naših franjevačkih crkvi ostvaruje svake godine oko Božića, a to je takvo slično uprizorenje kojim približavamo vjernicima otajstvo utjelovljenja upravo u jaslicama.

Govoreći o Pravilu, fra Domagoj je istaknuo biblijsko utemeljenje Franjinog života pa onda i njegovog Pravila. Za svako poglavlje Pravila citirao je biblijski temelj, bilo da se radi o doslovnim citatima iz Biblije koji su ugrađeni u Pravilo, bilo da se radi o aluzijama ili idejama koje su nadahnule Franju da točno na taj način sroči svoj oblik života. Fra Domagoj je istaknuo kako je u središtu našega života ono što Franjo stavlja na početak Pravila – život u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći. Te karakteristike živimo na evanđeoski način i u odnosu na Krista Gospodina koji nas poziva.

Razmatrajući nadalje nad Jaslicama, fra Domagoj je naglasio kako u opisu Franjinog uprizorenja Jaslica u Grecciu nije bilo osoba koje bi uprisutnile Isusa, Mariju i Josipa nego samo taj ambijent štalice, a onda u zapisima stoji zabilježeno viđenje jednog sudionika koji primjećuje prestrašeno Dijete. Dok mi u jaslicama dijete Isusa predstavljamo radosno, kako se često smiješi i blagoslivlja, ovdje u viđenju, to je Dijete prestrašeno. To možemo protumačiti kao strah jer to Dijete nije znalo hoće li biti prihvaćeno, što je elementarni ljudski strah u svakoj dobi života – biti (ne)prihvaćen. U ostalom na sam Božić u evanđelju dana čitamo iz Ivanovog proslova „k svojima dođe i njegovi ga ne primiše”.

U drugom dijelu susreta razgovaralo se o dinamici procesa preustroja naših dviju Provincija. Fra Domagoj i fra Tomislav iznijeli su korake koje je poduzela Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri u tome postupku. Naglašeno ja kako su dva Kapitula donijela odluke o tome da Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri postane Kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda.

Pravno gledano to je dovoljno da se ta stvarnost realizira, međutim odluka Generalnog ministra je da se to nominalno dogodi 2025. kako bismo iskoristili ovaj period za sređivanje pojedinih stvari u našim Provincijama te time ušli neopterećeni u novu, zajedničku stvarnost. Susret smo završili molitvenim slavljem u kapelici Kuće susreta Tabor te zajedničkim objedom.

Izvor: Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda