Susret Sjevernoslavenske i Južnoslavenske franjevačke konferencije u Poljskoj

Na susretu su uime Južnoslavenske konferencije bili predsjednik Konferencije provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, provincijski vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Miro Šego te tajnik Konferencije fra Robert Bahčič.

Sjevernoslavenskoj konferenciji pridružilo se i oko sto dvadeset gvardijana koji su u sklopu susreta imali uobičajeni godišnji susret. Prvi dan susreta obilježio je nagovor generalnog ministra fra Massima Fusareillija te zajedničko slavlje euharistije.

Generalni ministar u homiliji je, govoreći o Kraljevstvu Božjem kao o predmetu dviju prispodoba o zrnu gorušice i kvascu u brašnu, istaknuo da je ono mala, skrivena, krhka stvarnost, ali obdarena izuzetnom životnošću i plodnošću. U iskušenju smo da ga promatramo svjetovnim pogledom, dopuštajući da nas zavodljivosti statistike i težina brojeva uplaše, rekao je te dodao da su i braća često uplašena brojnošću i sve manjim snagama.

„Isus nas obavještava da projekt Kraljevstva napreduje, raste, sazrijeva čak i ako se o njemu ne brinemo jer svijet je već spašen, mi ga ne moramo spašavati. On je siguran, ali on to ne zna. On je taj koji je stavio sjeme i kvasac. Na nama je da mu budemo suradnici, da ga ne kočimo previše u radu“, istaknuo je generalni ministar.

„Iz ove dvije prispodobe imamo važnu pouku: Kraljevstvo Božje zahtijeva našu suradnju, ali ono je prije svega inicijativa i dar Gospodina. Naše slabo djelo, naizgled malo u odnosu na složenost svjetskih problema, ako se umetne u ono Božje, ne boji se poteškoća”, rekao je fra Massimo, citirajući poruku koju je papa Franjo izrekao 14. lipnja 2015. tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja.

Suočeni s otporom i kašnjenjima braće, rekao je fra Massimo okupljenoj braći, ponekad smo u iskušenju da potegnemo vesla u čamcu i nastavimo na minimumu. „Zbog toga se trebamo često prisjećati da je sjeme i kvasac Kraljevstva prisutan i u braći koju smo pozvani služiti kao službenici i čuvari. Vjerujemo li stvarno u to? Jesmo li uvjereni da će Kraljevstvo Božje rasti u nama i u braći koja su nam povjerena? Hranimo taj pogled vjere podržan duhom svete molitve i pobožnosti, dijalogom i bratskim sučeljavanjem. Sveti Franjo pokazuje nam put milosrđa kao povlašteni put nasljedovanja puta evanđelja“, pojasnio je.

„Gospodine, učini da još više postanemo svjesni stvarnosti Kraljevstva koje si navijestio i otvorio. Otvorimo oči da uočimo znakove njegove prisutnosti i sazrijevanja čak i usred svega što nas naizgled tjera na strah od njezina izostanka i njegova kraja. Povećaj vjeru u nas da prepoznamo i dopustimo da tvoje djelo raste u našoj braći. Neka tako i bude“, zaključio je homiliju Generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli.

Sljedećeg dana braća iz Sjevernoslavenske konferencije organizirali su razgledavanje Krakova te posjet poznatom lokalnom rudniku soli. Susret je završio večerom i druženjem.