Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Susret novih europskih oblika života i evangelizacije

Susret novih europskih oblika života i evangelizacije, u organizaciji Ureda za misije i evangelizaciju Reda, održan je u Rimu od 6. do 8. listopada 2022. Susret su otvorili generalni tajnik fra Francisco Gomez Vargas i fra Massimo Fusarelli, ministar General, koji je pozvao sudionike da s povjerenjem slušaju poziv koji je obilježio Red kroz njegovu povijest.

„Potraga za novim mjehovima, odnosno institucionalnim strukturama primjerenim da sadrže i čuvaju novo vino karizme, naše vječnosti. novi oblik evanđeoskog života, predstavljao je i predstavlja izazov, a ujedno i poziv za suvremenu franjevačku povijest. Susret koji danas otvara ima za cilj pomoći nam da ponovno poslušamo ovaj poziv, s povjerenjem, tražeći vatru koja gori ispod pepela”, rekao je fra Massimo.

Fra Massimo je naglasio “poziv na sjećanje” na putu kojim je Red krenuo počevši “od Francuske 1930-ih, do i nakon II. Vatikanskog sabora”. Zahvaljujući ovom pokretu, Red se pripremio za suočavanje s obnovom Koncila.

Ministar je zaključio svoj govor pozivajući sudionike europskih konferencija da se približe posljednjim godinama svetoga Franje. „Pripremamo se sa zahvalnošću osvrnuti se na posljednje odlučujuće godine ljudske i evanđeoske pustolovine svetoga Franje. Nadam se da ćemo to također moći učiniti s odvažnošću, potaknuti željom da slušamo i prihvatimo riječ proroštva koju nam Duh još uvijek donosi za naše vrijeme”.

Tijekom tri dana rada, sudionici su imali vremena podijeliti svoja iskustva vezana uz nove prisutnosti. Polazeći od dokumenta „Ite, nuntiate“, fra Darko Tepert, tajnik za formaciju i studije, fra Daniel Rodriguez, Pravda, mir i cjelovitost stvorenog, predstavio je mogućnost ponovnog aktiviranja novih oblika evangelizacije u Europi. Susretu je prisustvovalo 36 braće iz europskih konferencija.