Susret nadbiskupa Devčića s franjevačkim novacima

32900__medium

Franjevački novaci s Trsata i Visovca, predvođeni magistrom trsatskih novaka fra Tomislavom Faletarom i domeštrom samostana na Visovcu fra Stojanom Damjanovićem posjetili su u petak 13. ožujka riječkog nadbiskupa Ivana Devčića.
Nadbiskup ih je upoznao s poviješću Riječke metropolije kao i današnjim ustrojem. Podsjetio je na dva postupka za proglašenje blaženih redovničkih kandidata Riječke nadbiskupije: sluge Božjega fra Ante Tomičića i utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić. Upoznao ih je s radom karitativnih ustanova koje djeluju u Rijeci poput: Kuće utočišta, Prihvatilišta za beskućnike, Caritasovog doma “Sv. Ana”, Caritasa, ali i drugih ustanova poput Hospicija, Bogoslovnog sjemeništa i Svećeničkog doma.

S obzirom da se svi novaci pripremaju za svećeništvo, uputio im je riječi ohrabrenja kazavši kako na tom putu moraju biti u potpunosti predani Bogu. Polovično predanje opasnost je za sve i ispod habita ne smije biti “svjetovan čovjek”. Govoreći o izazovima koji će ih čekati na svećeničkom putu, poručio im je da će morati biti misionari koji će ići ljudima, a ne čekati da oni dolaze k njima. “Nema više pastorala čekanja, nego pastorala hoda čovjeku ususret. Trsite se time što jeste i živite svoju karizmu. Ljudi to traže od vas. Nemojte da umjesto vas traže nekog drugog. Rasipnost nekih svećenika vjernike sablažnjava i nemojte biti zalijepljeni za materijalno, svjetovno i vlast. Budite s ljudima i imajte razumijevanja i strpljenja za njih. Roditelj nikada ne odbacuje svoje dijete, pa tako nemojte ni vi svojim župljanima zatvarati vrata.” U nastavku ih je savjetovao da izbjegavaju politički obojene propovijedi.

Takoder, ukoliko dodu u novi kraj, da se upoznaju s mentalitetom vjernika i kulturom tog mjesta. “Dođite s blagošću, bez kritičkog pristupa i s pozitivnim stavom.” Osobito im je naglasio važnost duhovnog rasta kazavši da vrijeme koje provedu uz molitvu, razmatranja i mise nije izgubljeno vrijeme. U tome će steći potrebnu snagu. Preporučite jedni druge u molitvama, ali i ljude koje ćete susretati. Na taj ćete način postati najsretniji ljudi, jer materijalno bogatstvo nije garancija sreće, poručio im je nadbiskup.

Savjetovao im je da nikoga ne podcjenjuju, čak ni roditelje koji žele krstiti dijete, a sami su se udaljili od vjere. Napuklu trsku nemoj slomiti, kaže nam Isus, pa tako i vi tražite načine kako doći do tih roditelja. Budite im na raspolaganju za razgovor jer možda će ih taj razgovor promijeniti. Ako im zatvorite vrata, možda ste im zauvijek zatvorili vrata Crkve, poručio je.

Novaci su zahvalili riječkom nadbiskupu na poticajnim riječima, uz nekoliko pitanja na koja im je nadbiskup rado odgovorio. Nakon Nadbiskupskog ordinarijata novaci su posjetili Bogoslovno sjemenište “Ivan Pavao II.” i katedralu Sv. Vida. (ika)