Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Susret misionara fra Ilije Barišića s kumovima u Zadru

U četvrtak, 29. listopada u Crkvi sv. Frane u Zadru održan je susret vjernika koji već duži niz godina pomažu misijskom djelovanju Crkve u pomoći misionarskom radu fra Ilije Barišića, franjevca koji već 48 godina djeluje u Kongu.

Na početku susreta fra Ilija je pozdravio okupljene riječima apostola Pavla iz Poslanice Solunjanima ističući kako i on i njegova franjevačka zajednica, kao i brojna djeca koju pomažu okupljeni kumovi, zahvaljuju svagda za njih moleći. Zahvala izražena u molitvi je najplodonosnija zahvala, istaknuo je fra Ilija te pojasnio kako je u Franjevačkom redu bratstvo ono koje evangelizira. “Nije pojedini brat, nego bratstvo. I bratstvo širi i naviješta radosnu vijest”, naglasio je misionar Barišić podsjećajući kako je evangelizacija uvijek plod osobnog susreta s Isusom Kristom iz kojeg izrasta svako poslanje u Crkvi.

“Mali brat koji ide u misije osjeća se nadahnut Bogom. Mali brat razlučuje razloge koji ga motiviraju za misije. Ne smije ići u misije kao u bijeg od svojih problema ili poteškoća u bratstvu. Mali brat odlazi kamo ga Bog šalje, ali je uvijek poslan od Crkve Crkvi”, rekao je fra Ilija ističući kako franjevac “ide u novo bratstvo koje ga prima i koje svojim darovima treba izgrađivati. Zato mali brat nije sam! On daje prvenstveno bratstvu pred pastoralom i drugim aktivnostima. Uključuje se u mjesnu Crkvu. Prihvaća projekte i način pastorala lokalne Crkve”, poručio je dugogodišnji misionar.

Jednako tako, fra Ilija je istaknuo kako “mali brat nije ni socijalni ni karitativni radnik, nego ponajprije odlazi za duhovno poslanje. On nosi Boga ljudima i privodi ljude k Bogu. Mali brat što je besplatno primio to s vjerom besplatno i dijeli. Daje sve, pa i samoga sebe. Ništa ne prisvaja, poštuje nakanu darovatelja te trajno ukorijenjuje franjevačku duhovnost gdje god počne djelovati”, poručio je fra Ilija te nastavio kako malo brat “ide u misije da živi Evanđelje po primjeru svetoga Franje. Dopušta biti obraćen prije negoli počne obraćati druge. Drugima donosi Isusa živa, a sam ga prepoznaje u svakom ljudskom biću. Zato mali brat širi radosnu vijest evanđelja, a ne svoje ideje o Kristu ili svoje osobne projekte. Mali brat ujedinjuje aktivnost i kontemplaciju. On je Božji suradnik, snaga njegova života je molitva, euharistija i sveto Pismo. Mali brat u misijama se trudi da njegova zaljubljenost postane ljubav koja će trajati do kraja života”, zaključio je prvi dio svojega govora fra Ilija.

U nastavku fra Ilija se osvrnuo ukratko na ovogodišnju Papinu poruku za Svjetski misijski dan te istaknuo kako misionari daju prigodu da njihove vjera i ljubav budu djelotvorne, a zatim je pojasnio kako se izabiru djeca kojima se može biti kum podržavajući ih financirajući njihovo jednogodišnje školovanje.

Fra Ilija je upoznao okupljene kako svaka osnovna škola ima svog direktora, a svaka srednja škola ima svog prefekta. “Direktor i prefekt imaju roditeljsko vijeće koji su iz raznih staleža i sela. Ti roditelji poznaju sredinu u kojoj žive. Poznaju siročad, obitelji i siromašne. Prije početka nove školske godine svaki direktor i prefekt donese braći franjevcima popis onih kojima je potrebno školovanje, a koje svojim darovima podržavaju brojni vjernici.”

Fra Ilija je podsjetio kako se “nažalost država ne brine ni za plaću učitelja, liječnika, profesora, pa čak ni za običnu vojsku. Svaki vojnik plaća za sebe svojom puškom. Svako dijete plaća svojeg učitelja. Ali ako obitelj ima sedmero ili osmero djece, što je najmanje, onda ne mogu svi ići u školu. Najčešće samo najstarije dijete ide u školu, a drugi rade kopajući ili traže u rijekama sirovine kojima se koriste bogataši. Osim toga, brojnu djecu koja ne idu u školu zovu s 14 godina u vojsku. To su djeca vojnici. Svaki političar, ministar, trgovac malo bogatiji ima svoje područje gdje kopa zlato ili dijamant ili kobalt i zato koristi djecu”, rekao je fra Ilija te istaknuo kako je neokolonijalizam puno gori jer su prije makar kolonizatori gradili putove, škole i bolnice, a danas velike sile ne grade ništa, nego samo donose oružje.

I tako se narod međusobno ubija braneći svoj teritorij te se osjeti potpuna nesigurnost u cijelom društvu”, naglasio je fra Ilija. “Često kidnapiraju svećenike ili djecu od trgovaca, pa ucjenjuju za otkup. Čak pet svećenika iz biskupije je kidnapirano i nikada se više nisu pojavili”, zaključio je fra Ilija. Nakon fra Ilijinog izlaganja za njegovo misijsko djelovanje zahvalio je fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar koji je istaknuo kako je i sam fra Ilija bio žrtva kidnapiranja, kao i mučenja od strane nepoznatih provalnika. Potom su i vjernici imali priliku postaviti fra Iliji pitanja, a na samom kraju fra Ilija Barišić je blagoslovio okupljene.

U prošloj godini Samostan sv. Frane je imao 213 kumčadi, Župa Presvetog Srca Isusova u Zadru 80-ak kumčadi, Župa sv. Stošije iz Zadra njih 40. U svim školama koje rade u fra Ilijinoj misiji bilo je 1680 kumčadi. Ove godine čak su stipendirana i 22 studenta.