Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Susret ministranata u Kraju

mini

Susret ministranata naše Provincije održan je ove godine u Samostanu sv. Duje na otoku Pašmanu od 17. do 20. lipnja 2015. Susret su vodili i organizirali: Fra Tomislav Hrstić, fra Božidar Šustić, fra Gabrijel Škibola i fra Tomislav Šanko. Sudjelovali su ministranti iz naših župa u Zadru, Rijeci, Rožatu, Splitu i Puli. Sudjelovalo je 27 ministranata od šestog razreda  do završenog prvog razreda srednje škole.

Ministranti su uz pomoć voditelja nastojali produbiti svoje zvanje ministranta kroz svakodnevnu Svetu Misu, jutarnju i večernju molitvu, nagovore te rad po grupama. Uz sve to, bilo je vremena i za igru, druženje i kupanje.

Sudionici su se upoznali sa svijetlim i pomalo zabravljenim likom našeg franjevačkog brata fra Spase Radića te sa značenjem Godine posvećenog života i općenito vrijednostima duhovnog zvanja. U radu po grupama, kroz crteže i izrađene plakate, ministranti su iznijeli svoja osobna zapažanja onoga što ih se najviše dojmilo iz prethodnih obrađenih tema.

U sklopu programa posjetili smo Samostan benediktinaca na Ćokovcu te se upoznali sa zajednicom koja ondje živi. Nakon slavlja Svete Mise, Otac Damjan Kružičević, naš domaćin benedktinac, na zanimljiv i na blizak način, upoznao nas je s benediktinskom duhovnošću, poviješću i životom pod geslom: „Ljubi, Moli, Radi“.

Popodnevni dio dana uglavnom smo koristili za kupanje i sportske igre u kojima smo sudjelovali podijeljeni u četiri grupe. Nakon igre uslijedila bi popodnevna pobožnost krunice ili križnog puta. Večera je bila tek trenutak odmora jer bi se večer nastavljala igrom nogometa. Prije spavanja bilo je snage da grupe odmjere svoje znanje i umijeće u kvizu ili još ponekoj društvenoj igri.

Otok Pašman napustili smo u subotu nakon ručka obogaćeni jedinstvenim duhovnim iskustvom i novim prijateljstvima.

[nggallery id=41]