Susret ministranata Provincije na Pašmanu

Na otoku Pašmanu, u samostanu sv. Duje, od 26. do 29. Lipnja održan je 11. provincijski susret ministranata. Na susretu su bili braća svećenici: fra Božidar Šustić (organizator), fra Leopold Mičić, fra Tomislav Hrstić i fra Nikica Devčić. Domaćin u samostanu bio je naš fra Ante Kekez koji služi u Kraju. Susretu je nazočilo 28 ministranata iz naših župa i samostana: Pula, Rijeka, Zadar, Kraj, Trogir, Split i Dubrovnik.

Susret je počeo u ponedjeljak 26. lipnja s večerom nakon koje je bilo upoznavanje i sakrament pomirenja. Kroz sljedeća dva dana slavila se Sveta Misa, posebno za skupinu susreta, na kojoj su posluživali i čitali ministranti. Od ostalih pobožnosti molila se djelomično jutarnja te krunica i križni put. U srijedu smo posjetili benediktinski samostan na Ćokovcu gdje smo slavili euharistiju i poslušali od brata Joze o povijesti Reda i samostana. Poslušali smo također branitelja i umjetnika Zlatka Franića koji nam je pokazao izložbu u kojoj je od topovskih cijevi napravio sakralna djela. Također je ispričao neke zgode iz Domovinskog rata.

Susret je imao i natjecateljski-sportski i poučni dio. Naši su ministranti bili podijeljeni u četiri skupine s različitim bojama prigodnih majica. Fra Tomislav Hrstić je vodio raznovrstan sportski dio. Budući da je samostan na krasnom području uz more bilo je i kupanja u moru.
Sveukupno ovaj je susret zbližio naše ministrante iz različitih mjesta te ih obogatio korisnim sadržajima za njihov život i službu, a možda neke potaknuo da se odazovu i redovničkom ili svećeničkom zvanju.