Susret Generalne uprave i JKPMOFM u Zagrebu

U Franjevačkom samostanu u Zagrebu na Sigetu u petak, 16. lipnja 2017. u 9.30 sati, započeo je molitvom Srednjeg časa susret Južnoslavenske konferencije provincijala OFM i Generalnog definitorija OFM.

Na početku je predsjednik JKPMOFM fra Miljenko Šteko pozdravio članove Generalnog definitorija te ukratko predstavio život i izazove Konferencije. Potom je svaki provincijal za svoju provinciju ukratko nadopunio fra Miljenkovo izviješće o Konferenciji. Južnoslavenska konferencija ima šest provincija u kojoj je slijedeća statistika: 1017 svečanozavjetovane braće, 108 braće u jednostavnim zavjetima i 28 novaka. Nakon odmora uslijedila je diskusija o životu i izazovima Konferencije.

Članovi Generalnog definitorija: generalni ministar fra Michael Perry, vikar fr. Julio César Bunader, definitori: fr. Caoimhín Ó Laoide, fr. Ignacio Ceja, fr. Nicodeme Kibuzehose, fr. Ivan Sesar, fr. Lino Gregorio Redoblado, fr. Valmir Ramos i fr. Antonio Scabio. Članovi Južnoslavenske konferencije provincijala: predsjednik fra Miljenko Šteko (Mostar), fra Joško Kodžoman (Split), fra Andrija Bilokapić (Zadar), fra Marjan Čuden (Ljubljana), fra Jozo Marinčić (Sarajevo), fra Ilija Vrdoljak (Zagreb) i tajnik fra Robert Bahčič (Ljubljana).

U popodnevnom programu na rasporedu je bio od 14. do 16 sati susret s braćom u odgoju: sjemeništarci, postulanti, novaci, braća u početnoj formaciji. Prvi dan susreta završio je slavljem svete mise na Kaptolu u 18.30 sati. Moderatori prvog dana bili su fra Miljenko Šteko i fra Danijel Nikolić.

Drugog dana, 17. lipnja 2017., na programu je susret svih definitorija JKPMOFM s članovima Generalnog definitorija. Susret moderira fra Ivan Sesar, generalni definitor. Na tom susretu generalni ministar fra Anthony M. Perry predstavit će život i izazove Reda, a nakon toga će biti mogućnost za diskusiju. Svetu misu predvodit će fra Ivan Sesar.

U popodnevnim satima predviđeno je da sudionici susreta posjete Franjevački institut za kulturu mira u Splitu na Poljudu. U nedjelja, 18. lipnja, svetu misu na Humcu predvodit će fra Miljenko Šteko, a generalni ministar će održati homiliju. Uoči slavlja svete mise generalni ministar će pozdraviti članove OFS-a i Frame. U popodnevnim satima predviđen je posjet vicepostulaturi u Širokom Brijegu i posjet samostanu u Imotskom gdje će biti molitva Večernje i večera.

Susret će završiti u ponedjeljak, 19. lipnja 2017., zaključcima i mogućnošću razgledavanja grada Splita i okolice.