Susret duhovnih zvanja iz Malog Lošinja

Susret svećenika, redovnika i redovnica rođenih u Malom Lošinju održan je na svetkovinu sv. Dominika, u srijedu 8. kolovoza, u malološinjskoj župnoj crkvi Rođenja Marijina. Svečano koncelebrirano misno slavlje, na kojem se molilo za duhovna zvanja i pred Gospodinom zahvalilo za deset osoba iz župe koje su odgovorile Bogu na njegov poziv u svećeništvu ili redovništvu, predvodio je gvardijan franjevačkog samostana na Košljunu fra Diego Deklić.

Govoreći o važnosti duhovnih zvanja kojima je i obilježena ova pastoralna godina na području Krčke biskupije, fra Diego u propovijedi je poručio kako su posvećene osobe kao osobe vjere pozvane osloniti se na sigurnost koju pruža jedino Bog: „Odgovor na pitanje ‘zašto mi’ ne nalazi se u našim zaslugama, nego u čistom daru Božje milosti i ljubavi. Posvećena osoba je majka: ne majka dvoje troje, petoro djece, nego majka bezbrojne djece koja su joj povjerena da ih svojom ljubavlju nosi i rodi za vječni život, za spasenje, za Boga. Posvećena osoba je osoba molitve: ona stalno dolazi pred svog Gospodina da zaziva njegov blagoslov za svijet. U svijetu koji je izgubio Boga i pao u ropstvo Zloga, potrebne su osobe koje kao majke pristupaju Gospodinu i mole ga da pohodi, oslobodi i spasi. Posvećena osoba je osoba ustrajnosti. Ne obeshrabruje se pred trenutačnim neuspjesima, ne odustaje zbog nerazumijevanja, ne udaljuje se od Gospodina zbog toga što nije sve po njezinoj volji. Posvećena osoba je osoba poniznosti: zna da pred Bogom nema nikakvih zasluga, nego da sve što ima i što jest prima od Boga kao čisti dar s njegova nebeskog stola”, poručio je u propovijedi fra Diego.

Na susretu su sudjelovali svećenici koji su zaređeni, redovnice koje su svoje zavjete dale posljednjih petnaest godina, odnosno svećenički i redovnički kandidati i to fra Diego Deklić, Luka Paljević, Ivan Debelić, Denis Žuškin, Anton Budinić, bogoslov Saša Malović, s. Ida Malnar, s. Ana Kamalić, Nada Delač te Anamarija Celinić. Tijekom misnog slavlja sudionici susreta u molitvi su se prisjetili Lošinjana koji nisu nazočili događaju mons. Marija Kozulića svećenika u Trstu i s. Biance Haglich koja živi u Americi.