Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Sprovod fra Ive Sadrića

U ponedjeljak, 2. svibnja 2016. godine, na gradskom groblju Lovrinac u Splitu pokopan je fra Ivo Sadrić, član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru.

Sprovodne obrede u zajedništvu s pedesetak svećenika i braće franjevaca među kojima je bio i fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar Franjevačka provincije sv. Jeronima – Zadar, te rođeni brat fra Ive Sadrića fra Tihomir Sadrić, a uz prisustvo časnih sestara, rodbine i prijatelja predvodio je fra Matija Matošević, gvardijan Samostana sv. Ante na Poljudu koji je u uvodnim riječima naglasio kako se ovo sprovodno slavlje fra Ive Sadrića odvija u vazmenom vremenu čije je plodove fra Ivo živio za života hrabro unoseći u sve životne odnose Kristovu pobjedu nad smrću. U ime odsutnog splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, homiliju u sprovodnom slavlju izrekao je don Nediljko Ančić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je ocrtavajući život pokojnog fra Ive Sadrića naglasio njegovu predanost i vjernost življenju u Franjevačkom redu te požrtvovnost u služenju ljudima gdje je bio poslan od strane svoje provincijske zajednice.

Nakon sprovodnih obreda, u samostanskoj crkvi Samostana sv. Ante na Poljudu slavljeno je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u suslavlju s tridesetak svećenika. Fra Andrija je u homiliji istaknuo kako je fra Ivo Sadrić bio redovnik koji je nastojao svojim životom doprinijeti skladnijem življenju u našim bratstvima, te kako je često uređivao okoliš samostana u kojima je živio. Pozivajući se na riječi apostola Pavla, propovjednik je istaknuo kako je važno i život i smrt fra Ive Sadrića promatrati u svijetlu Kristova odnosa s Ocem u kojem smo po daru krštenja i mi uvučeni. Upravo otvorenost djelovanju Duha Božjega, istaknuo je fra Andrija, čini nas sinovima Božjim što je svojim životom hrabro svjedočio fra Ivo kao poslužitelj bogoslužja Crkve.

Na kraju euharistijskog slavlja, gvardijan Samostana sv. Ante fra Matija Matošević, pročitao je životopis pokojnog fra Ive, te istaknuo kako je fra Ivo bio uvijek poslužitelj Riječi koju je prepoznavao ponajprije u Božjem narodu kojem je vjerno služio, a što su prepoznali mnogobrojni koji su ga poznavali. Nakon gvardijana Matoševića, svoju riječ zahvale uputio je u ime fra Tihomira Sadrića, pokojnikova brata, te fra Joze Marinčića, provincijala Provincije Bosne Srebrene, gvardijan Samostana u Dubravama fra Marko Antić koji je izrazio sućut cijeloj provincijskoj zajednici na smrti ovako dobrog franjevca te je istaknuo povezanost pokojnog fra Ive sa svojim rodnim krajem kojeg je ostvarivao po braći koja djeluju u Samostanu u Dubravama.

Fra Ivo Sadrić rođen je 31. siječnja 1943. u Ulicama kraj Brčkog od oca Lovre i majke Anice, r.  Bijelonjić. U sjemenište je ušao u Zadar, te kasnije u Pazin, a u novicijat Franjevačke provincije sv. Jeronima ušao je 1962. godine na Košljunu. Svečane zavjete položio je na Košljunu 1966. godine, a za svećenika je zaređen 27. lipnja 1970. u Königsteinu. Od 1970-1972. vršio je službu župnog vikara u Rijeci, zatim od 1972-1973. u Samostanu sv. Duje na Pašmanu. 1973. odlazi u samostan u Hvar gdje ostaje do 1979. kada dolazi u Trogir. Od 1988.-1994. godine djelovao je na Kuni, a od 1994.-2000. u Samostanu sv. Antuna u Puli. 2000.-2006. župnik u Crikvenici, a 2006.-2012. župnik u Trogiru. U Rovinju je djelovao od 2012.-2015. kad je premješten na Brodaricu odakle je, po otkriću zloćudne bolesti, premješten 20. travnja 2016. u Samostan sv. Ante na Poljudu u Splitu gdje je i blago u Gospodinu preminuo 30. travnja 2016. godine.